La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bravo per Mingueza

- LA PRÒRROGA

Joan Josep Pallàs

Hi ha jugadors que es debuten solets. Leo Messi i Andrés Iniesta, per exemple. Eren tan especials des de petits que el seu descobrime­nt futbolísti­c els pertany més a ells que als descobrido­rs. Carles Rexach en va tenir prou “amb cinc minuts” de l’argentí per veure que era molt bo amb 13 anys. Pep Guardiola va detectar en el de Fuentealbi­lla, encara molt menut, un talent desbordant. “Aquest ens retirarà als dos”, va xiuxiuejar a Xavi Hernández.

El normal no és ser Messi o Iniesta, el normal és ser Carles Puyol, Sergio Busquets o Òscar Mingueza. O tants d’altres. La immensa majoria dels que arriben a l’elit, de fet. En aquests casos el futbol és capritxós i no sempre està de part de qui s’ho treballa, de vegades tot depèn d’un cop de sort, o d’un padrí que confiï en tu. I de fer-ho bé, òbviament, perquè l’oportunita­t no et sorprengui distret. Busquets cridava l’atenció per ser espigolat i poc més, però Guardiola va veure la brúixola que habitava dins el seu cap, la seva proverbial agilitat mental per anticipar-se a les jugades, i va decidir arrencar-lo de la Tercera Divisió per plantifica­r-lo a la gespa del Camp Nou. Aquí continua. Puyol era un jugador descartat del filial que es negava tossudamen­t a ser venut al Màlaga. Louis van Gaal va organitzar un partit d’entrenamen­t i per omplir va utilitzar el de la Pobla de Segur. El va captivar la seva passió. El va reenganxar per sempre i va ser un capità llegendari. I tossut.

Mingueza, que tot just comença a treure el cap, és obra de molts entrenador­s del futbol base, però si aconseguei­x establir-se a

El central pertany a aquella mena de futboliste­s que no criden l’atenció però transmeten fiabilitat

l’elit Ronald Koeman serà probableme­nt el tècnic més important de la seva carrera. Oblideu-vos de l’esbroncada de l’altre dia contra el Getafe. És una bestiesa amplificad­a a categoria de notícia perquè en aquell moment la televisió va enfocar l’holandès. Una esbroncada d’aquesta mena és part intrínseca de l’esport profession­al, donar-hi importànci­a és desconèixe­r escandalos­ament el material que tenim a les mans. Que potser Guardiola no ha esbroncat mai cap jugador?

Mingueza juga perquè Koeman vol. És obvi que al principi va recórrer a ell perquè amb les lesions no li quedava ningú més, però aquella fase ja ha estat superada i aquí continua Mingueza, suplent al B fa un any, titular ahir a Vila-real (amb 11 titularita­ts consecutiv­es), segur de si mateix amb els millors i molt obert a aprendre. És la sort de comptar amb un entrenador com Koeman, poc conservado­r en aquest sentit com demostra amb les apostes molt continuade­s d’Ilaix Moriba i Araújo. Per no parlar de Pedri. Pregunteu-vos si amb els dos últims entrenador­s del Barça, de mirada curttermin­ista, estarien jugant aquests joves o bé Umtiti, Pjanic i Trincão, ja fos pel seu palmarès o pel que van costar. Ja contesto jo: no els hauríem vist.

Pedri, Mingueza, Moriba i Araújo valen el que val un títol. El Barça torna a tenir la mirada llarga. És estrany que a hores d’ara Ronald Koeman no hagi estat ratificat encara oficialmen­t amb els honors correspone­nts. Esperar al desenllaç de la Lliga per ratificar-lo no sembla just. Va arribar l’entrenador holandès amb el club triturat i ha reconstruï­t la plantilla, recuperant el gen competitiu i tornant l’orgull a la majoria dels aficionats. Va captivar els puristes en una final de la Copa del Rei exquisida estilístic­ament i ha fet massa camí com per desfer-lo i tornar a començar.

Koeman ha aconseguit combinar la lluita pels títols amb una tasca valenta i necessària amb els joves

 ?? JOSE JORDAN / AFP ?? Mingueza disputant una pilota a Coquelin ahir a Vila-real
JOSE JORDAN / AFP Mingueza disputant una pilota a Coquelin ahir a Vila-real
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain