La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les borses afronten la desescalad­a entre l’eufòria i la por d’un crac

Els bancs centrals i els plans d’estímul fiscal apuntalen els mercats

- LALO AGUSTINA

Una mica més d’un any després que la pandèmia posés de genolls els mercats i forcés el crac borsari més intens i ràpid de la història –en tot just un mes es van acumular descensos d’alguns índexs molt rellevants superiors a un 40%, l’eufòria domina les taules de contractac­ió. Des de mitjans de març del 2020, quan es va tocar fons, les borses han volat literalmen­t, impulsades pels bilions d’euros, dòlars, iens i lliures injectats en el sistema pels bancs centrals i per la recuperaci­ó d’algunes de les principals economies, com les de la Xina i els Estats Units, sobretot.

L’MSCI Index, que es calcula amb les dades de gairebé cinquanta índexs de borses de països desenvolup­ats i d’emergents, ha pujat més d’un 70% des del març del 2020 i no no

UN REBOT ESPECTACUL­AR Les borses pugen un 70% l’últim any i superen en un 15% el nivell previ a la covid

més ha recuperat els nivells previs a la pandèmia sinó que es troba un 15% per sobre de la cota prèvia a la crisi de la covid.

Quin és el problema? En teoria, cap, però alguns esdevenime­nts recents han deixat entreveure la possibilit­at d’una frenada o d’una forta correcció com la viscuda pels valors tecnològic­s durant el primer trimestre de l’any. L’element desestabil­itzador més influent ha estat la inflació, que ha agafat certa velocitat després d’un llarg període adormida i que és temuda perquè –si es consolidés– seria el preludi d’alces de tipus.

Però no sembla que hagi de ser el cas. Els experts insisteixe­n que aquesta inflació és temporal i no ha arribat provocada ni per increments salarials ni per una demanda desbocada, sinó per factors exògens. Per si això no estigués clar, tant la Reserva Federal com el Banc Central Europeu (BCE) han remarcat una vegada i una altra que no és a les seves agendes una pujada de tipus d’interès ni per a aquest any ni per al pròxim.

Malgrat tot, sigui per la por de les altures, per l’experiènci­a viscuda en el passat o per la tendència autodestru­ctiva a pensar que el que és bo no pot durar sempre, al mercat es parla cada vegada més de la imminència d’una correcció. Roberto Scholtes, director d’inversions a Espanya d’UBS, cita –a més de la inflació, ja comentat– uns altres dos factors que provocarie­n una tendència baixista i prolongada als mercats: una mutació greu i

LES AMENACES La inflació, el fre als estímuls fiscals i el virus poden causar un canvi de rumb

de ràpida propagació que colpegés amb duresa l’economia, danyant les previsions de recuperaci­ó; i una resposta tímida dels estats a l’hora de gastar, sobretot referent als plans ja anunciats a la UE i els Estats Units. “Segons la nostra opinió, la probabilit­at d’una reversió de la política fiscal o de la política monetària és baixa, per la qual cosa, si les vacunes mantenen l’efectivita­t, les inevitable­s correccion­s haurien de ser poc profundes i duradores”, diu Scholtes.

Els preus que cotitzen les accions, sobretot en borses com les dels Estats Units, França i Alemanya, són molt alts en termes de PER, que mesura les vegades que els beneficis d’una empresa estan continguts en el seu valor en borsa. Hi ha excessos que, abans o després, hauran de passar per la seva purga, com sempre ha passat. El recent fre de la Reserva Federal a les SPAC –vehicles inversors creats per comprar empreses cotitzades que han protagonit­zat una febre de sortides a borsa els dos últims anys– va en aquesta direcció.

Tot i que l’autocompla­ença

En punts

35.000 30.000 25.000 20.000

LLAR, DOLÇA LLAR.

La casa ara és el centre del món i la nova gallina dels ous d’or.

Per això, firmes com Mango o Uniqlo han fet els primers passos en aquesta línia. La firma catalana llança avui mateix la seva primera col·lecció de llar, que inclou roba de llit, tovalloles, espelmes, coixins i una línia de homewear per dormir i ser a casa. Per la seva part, la casa japonesa ha llançat una línia de roba de llit amb el seu popular teixit airism, un teixit tècnic que ofereix màxima transpirac­ió i que era present en roba interior, roba esportiva i ara també en una col·lecció de mascaretes. Uniqlo també ha ampliat la gamma de pijames i roba de llar, amb un lloc destacat a les seves botigues.

TOTHOM A CÓRRER. Si els cops de taló semblen una relíquia del passat i han perdut la batalla amb les esportives, a la roba s’imposa la comoditat de les peces esportives. “Els clients ens demanaven peces poques setmanes la seva segona col·lecció Activewear, després d’una primera incursió a la tornada de l’estiu passat.

ADEU ALS LÍMITS. Mentre la cadena de llenceria Women’s Secret firma acords amb marques independen­ts com Mr. Boho (ulleres de sol) o Mamaliciou­s (moda premamà), Oysho es converteix en una acadèmia de cursos de ioga i meditació en línia amb milions de seguidors a tot el món. Al web de Zara Home es poden trobar delicioses receptes de menjar sa i Massimo Dutti llança una línia de perfums i cosmètica. Les grans cadenes de la distribuci­ó trenquen barreres i s’atreveixen a innovar més que mai.

 ??  ?? Les cotitzacio­ns a Wall Street s’han recuperat abans que en altres mercats
Les cotitzacio­ns a Wall Street s’han recuperat abans que en altres mercats
 ?? MARY ALTAFFER / AP ?? Thomson Reuters
MARY ALTAFFER / AP Thomson Reuters
 ?? UNIQLO ?? La roba de llar guanya protagonis­me
UNIQLO La roba de llar guanya protagonis­me

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain