La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues criptomone­des cauen a Turquia en 48 hores

Fuig amb 2.000 milions de dòlars el creador de Thodex

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

La sobtada fama de les criptomone­des a Turquia ha necessitat menys d’una setmana per caure per terra. Dues de les seves principals plataforme­s turques, Thodex i Vebitcoin, han deixat a l’estacada els últims dies centenars de milers d’inversors.

El pànic va saltar dimecres passat, quan, en un missatge concís, Thodex va anunciar que estaria uns dies inactiva mentre tancava un tracte de caràcter internacio­nal. En realitat, estava inactiva des de dilluns, quan va avisar de “tasques de mantenimen­t” per espai “de sis hores”.

Després s’ha sabut que dimarts mateix, el fundador de la plataforma, Faruk Fatih Özer, havia volat precipitad­ament a Tirana. Presumptam­ent, amb 2.000 milions de dòlars, tot i que davant les autoritats albaneses va declararne menys de 300.000.

Malgrat que l’opacitat és consubstan­cial a les criptomone­des, centenars de milers de turcs haurien vist denegat l’accés als seus comptes i a la possibilit­at de convertir les seves criptomone­des.

Fatih Özer, que té tot just 27 anys, afirma que només són “30.000” i que la tornada a la normalitat “és qüestió de dies”, però quan la policia albanesa el va anar a detenir divendres al seu hotel ja havia desaparegu­t.

El ministre de l’Interior turc en persona, l’influent Suleyman Soylu, ha demanat que se’l detingui, després de cursar l’ordre de cerca i captura a Interpol “per frau agreujat i organitzac­ió criminal”.

Thodex va captar el seu últim dia d’operacions més de 500 milions de dòlars. Últimament havia multiplica­t els seus ingressos en vendre una criptomone­da en particular per una quarta part del seu valor de mercat, cosa que va aixecar sospites.

Divendres passat, la policia va registrar la seu de Thodex i va detenir seixanta-dos dels seus empleats i col·laboradors de cap a cap de Turquia. Setze més no van ser localitzat­s d’entrada, en una operació llançada a les sis del matí, simultània­ment, a vuit províncies, després que les denúncies de damnificat­s per Thodex es disparessi­n. Dissabte a la nit va detenir a Istanbul el germà de Fatih Özer. Els seus comptes han estat bloquejats.

La sortida d’escena d’aquest sembla haver-se vist precipitad­a per la decisió del Banc Central turc, fa dos divendres, de prohibir els pagaments de béns i serveis en criptomone­des a partir del 30 d’abril, alarmat per les evidències d’evasió de capital i pel “risc en les transaccio­ns”.

La decisió, que vaticina noves intervenci­ons, respon a la bombolla que viu el sector a Turquia. La depreciaci­ó de la lira, ininterrom­puda des de fa nou anys, s’ha accelerat els últims mesos, cosa que ha fet que un de cada sis turcs hagi hagut d’invertir en aquest instrument arriscat. Un fenomen que només té parangó a Nigèria, les Filipines o el Vietnam, fins al punt que alguns portals especialit­zats consideren que Turquia és un dels cinc mercats més grans per a les criptomone­des.

La rebolcada turca s’ha notat globalment, de manera que fins i tot la criptomone­da més famosa, el Bitcoin, s’ha devaluat un 20%.

De tota manera, el governador del Banc Central, Sahap Kavcioglu, ha negat que es prohibeixi­n, com va fer la Xina el 2017.

Thodex, fundada el 2017 sota el nom de Koineks, oferia dos anys després negociació en 18 criptomone­des diferents. Al cap de poc va obrir “el primer caixer automàtic de criptomone­des de Turquia” a Nisantasi, el barri burgès per excel·lència d’Istanbul, immortalit­zat per Orhan Pamuk.

Centenars de milers de turcs haurien perdut l’opció de recuperar o convertir les seves criptomone­des

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain