La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torna Alcoholes Antich

Fundada el 1850, esperen assolir una facturació de més de 2 milions

- RAMON FRANCÀS

LSanta Margarida i els Monjos

a sisena generació de la família propietàri­a s’ha proposat ressuscita­r Alcoholes Antich, una marca històrica de begudes alcohòliqu­es de Barcelona. L’empresa va perdurar fins al 2002, tot i que molt anteriorme­nt, l’any 1978, ja s’havien venut totes les instal·lacions al gegant francès Ricard per l’impacte de la globalitza­ció i la crisi econòmica. Alcoholes Antich es va fundar el 1850 al bell mig del Poblenou. Havien tingut marques prou conegudes, com ara Arpon Gin, vermuts, bíter, absenta, vins de Jerez, anís, brandy (en deien cognac) o un rom. S’havien anunciat fins i tot als tramvies de Barcelona.

A la capital catalana encara s’hi poden apreciar tres murals publicitar­is de ceràmica de la marca compostos per rajoles de finals del segle XIX. Estan situats a ambdues parets de la cantonada de la ronda Sant Pau amb el carrer Lleialtat, que actualment són patrimoni arquitectò­nic de Barcelona. De fet, són la marca més antiga de begudes alcohòliqu­es de la Ciutat Comtal. Van superar grans contratemp­s, com la col·lectivitza­ció durant la Guerra Civil. Els Antich, que van arribar a presidir la Unió de Licoristes de Catalunya, van tenir en el seu moment de més gran apogeu centres productius a Barcelona, el Vendrell, Requena, Jerez de la Frontera i A Coruña.

La família, 170 anys després de posar en marxa la marca, va decidir recuperar-la el desembre del 2019, però la pandèmia i la consegüent coronacris­i en van aturar el rellançame­nt. Ara, la sisena generació, liderada pel jove Pau Matias-Guiu, i després d’una inversió inicial d’uns 150.000 euros, ha buscat com a soci per recuperar Antich el celler d’elaboració del Penedès Maieutiké Winery (una empresa de la Ràpita de Santa Margarida i els Monjos especialit­zada en l’elaboració de begudes aromatitza­des i escumosos amb el mètode Charmat). S’estrenen al mercat amb dos vermuts, els primers ecològics de Catalunya i un dels quals criat en bota, que recuperen les receptes originals de la família amb fins a 37 botànics i amb una marcada personalit­at mediterràn­ia.

Les primeres unitats s’acaben d’embotellar aquest mes d’abril, elaborades amb vins del Penedès. El seu retorn al mercat s’ha concretat amb una producció de 25.000 ampolles, amb la idea d’arribar a les 50.000 el primer any tot ampliant la gamma de productes. En tres anys esperen arribar ja a les 300.000 ampolles, amb una facturació prevista superior als 2 milions d’euros.

Pau Matias-Guiu, que és doctor en disseny de begudes alcohòliqu­es, afirma que la intenció “idíl·lica” és vendre la producció només a la ciutat de Barcelona, tot i que no descarten exportar-lo als Estats Units, el Regne Unit, Polònia o Alemanya. Afegeix, emocionat, que el projecte “vol fer honor a la tradició de la meva família”. Actualment en Pau és un dels vuit membres vius dels Antich. No amaguen que s’emmirallen en l’èxit de la recuperaci­ó de la marca que va protagonit­zar la cervesa Moritz.

CLOUDWORKS

A Barcelona encara s’hi poden apreciar tres murals publicitar­is de ceràmica que són patrimoni arquitectò­nic

 ?? BERNAT ALMIRALL / LICORES ANTICH ?? La sisena generació, liderada pel jove Pau Matias-Guiu, recupera el negoci
BERNAT ALMIRALL / LICORES ANTICH La sisena generació, liderada pel jove Pau Matias-Guiu, recupera el negoci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain