La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Hem d’acceptar la nostra llum, el nostre poder”

-

Què és la síndrome de l’impostor? Un sentiment que respon a una manca extrema de creença en un mateix. Un tipus molt específic de manca d’autoestima que fa que no ens sentim legítims.

Ansietat i vergonya.

Sí, sents que no mereixes el lloc on ets, que el teu èxit es deu a l’atzar i no als teus propis mèrits. I si jo ho sento d’aquesta manera, per més que els altres vegin el meu potencial, jo no el veig. Et sents un frau i vius amb la por constant de quan descobrira­n que no ets realment el que ells creuen que ets.

L’entenc.

Et pots convertir en un perfeccion­ista i això requereix molta energia. Un èxit està supeditat al següent. Per això solen patir-lo les persones més brillants, presoneres de la sensació que mai no és suficient.

Vostè parla d’aquesta síndrome en femení. Perquè són les dones les que més la pateixen a causa del pes de la història, la societat i les creences. Michelle Obama ho va expressar molt bé en la presentaci­ó del seu llibre, La meva història, davant milers de persones.

Què va dir?

“Encara tinc una mica de síndrome de la impostora; no s’acaba mai, ni tan sols en aquest instant en què vostès m’escoltaran no se me’n va aquest sentiment pel qual no se m’hauria de prendre seriosamen­t”.

Però si és una crac!

Dones que ocupen alts càrrecs, quan miren al seu voltant només veuen homes –només el 24% de les dones al món ocupen càrrecs directius–, i això alimenta la síndrome de la impostora. Vivim envoltades de referents masculins, som una minoria fora de la norma, i això ataca la creença en nosaltres mateixes, i si tens la síndrome de la impostora la reforçarà.

Hi ha estudis sobre això?

Sí. Per obtenir un càrrec de responsabi­litat els homes es posicionen com a experts i aprenen després. Per contra, les dones s’han de sentir summament preparades per atribuir-se tan sols el dret de sol·licitar-lo.

Però la insegureta­t no té gènere.

El patriarcat ha creat molts estereotip­s culturals; la societat et diu: ets bona si fas això, has de creure en tu mateixa però no gaire, estar prima però amb corbes, tota una sèrie de contradicc­ions que fan que sigui impossible que una s’accepti a si mateixa tal com és.

 ?? DAPHNÉ KEUSSEOGLO­U ??
DAPHNÉ KEUSSEOGLO­U

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain