La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Índia, amb respiració assistida

El rècord de contagis diaris la converteix en nou focus de l’epidèmia

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

L’Índia creia que havia derrotat la pandèmia el mes passat i ara es troba amb respiració assistida. Després d’abaixar la guàrdia abans de la segona onada, està trencant diàriament el sostre de contagis i ahir va comptabili­tzar 350.000 positius. I només és la punta de l’iceberg, ja que el 80% dels casos són asimptomàt­ics i el nombre de tests és molt baix.

El temor d’un descens als inferns es propaga, mentre els hospitals es col·lapsen i molts crematoris funcionen a un ritme mai vist. La desesperac­ió és palpable entre les famílies que en ciutats com Delhi s’han de barallar per trobar una llitera lliure al passadís d’un hospital. Els llits van desaparèix­er fa dies, com pràcticame­nt ho han fet les bombones d’oxigen.

Precisamen­t, les bombones d’oxigen es pagaven ahir al mercat negre a més de cinc-cents euros la unitat –deu vegades el seu preu normal– en un país on és habitual l’exigència de portar sang a l’hospital abans d’entrar al quiròfan. Idèntica especulaci­ó es registra amb medicines com el Remdesivir, que fins fa poc l’Índia exportava a mansalva.

Segons els experts, les coses podrien continuar empitjoran­t fins a mitjans de maig, fins a tocar el mig milió de casos diaris. Molts indis adinerats no volen esperar a veure-ho. Tement la combinació d’escassetat i cobdícia –i en vista dels preus a les clíniques privades durant la primera onada– intenten abandonar el país, mentre es pugui. El nombre de vols en jet a destinacio­ns com les Maldives s’ha multiplica­t, amb actors de Bollywood guiant l’estampida. La setmana passada, Hong Kong va revelar que la quarantena obligatòri­a d’un sol vol amb origen a 300.000 200.000 100.000

FONT:

Delhi havia destapat cinquanta positius.

Per acabar-ho d’adobar, un de cada tres estats indis compta ara amb menys ventilador­s que abans de la pandèmia. Encara que l’Índia és el fabricant de vacunes més gran del món i ha dispensat cent quaranta milions de Covaxin i Covishield (AstraZenec­a), això encara representa poc més del 10% de la població, un cas que alerta sobre les eufòries prematures.

Els indis, que fa un any suportaven un dels confinamen­ts més severs del món, culpen ara el Govern

d’haver pecat d’optimistes. El primer ministre, Narendra Modi, travessa la seva prova de foc més important i la seva barba cada vegada més patriarcal s’arrisca a sortir-ne socarrimad­a. Per si de cas, Twitter s’ha plegat a la seva exigència de retirar mig centenar de missatges crítics amb la seva gestió.

Modi presumia per teleconfer­ència a l’última cimera de Davos, davant una Europa i una Amèrica assetjades: “L’Índia va derrotar la

ESCASSETAT Al mercat negre una bombona d’oxigen val 10 vegades més, fins a 550 euros

A LES MALDIVES, PER EXEMPLE Els vols de fugida en jet es disparen, amb actors de Bollywood guiant l’estampida

pandèmia el 2020”. El cas és que molts indis també ho creien. “El coronaviru­s no ho aguanta, això”, feien broma molts, portant a col·lació els 47 graus a l’ombra de l’estiu a Delhi, la capital més contaminad­a del món, així com la seva generosa exposició a patògens des de la més tendra infantesa.

A Asam, que acudia a les urnes, el Govern animava a prescindir de mascaretes. I a Bengala, mentre Rahul Gandhi suspenia la seva campanya, Narendra Modi seguia amb la seva, assegurant no haver vist mai “tanta gent en un míting”. Mentrestan­t, el seu ministre de Sanitat presentava les pastilles aiurvèdiqu­es Coronil al costat d’un guru televisiu.

Però la gota que ha fet vessar el vas és el Kumbh Mela, la peregrinac­ió més gran del món. Encara que se celebra a Haridwar cada dotze anys i no tocava fins al 2022, una conjunció planetària –en rara alineació amb el calendari electoral d’Uttarakhan­d i del veí i populós Uttar Pradesh– va aconsellar els astròlegs avançarla a aquesta primavera.

Per força, Modi agilitza l’autoritzac­ió de vacunes estrangere­s, encara que deixa la seva importació en mans dels estats i del sector privat. També redueix a un problema de distribuci­ó el que tots interprete­n com un dèficit d’oxigen, fruit d’una licitació tardana de noves fàbriques.

L’Índia cada vegada està més a prop de ser el país més castigat per la pandèmia, com ho va ser el 1918. I l’oposició tem el següent pas d’un primer ministre populista contra les cordes.

 ?? ADNAN ABIDI / REUTERS ?? Incineraci­ó massiva de cadàvers de persones mortes per la pandèmia ahir a Nova Delhi, Índia
ADNAN ABIDI / REUTERS Incineraci­ó massiva de cadàvers de persones mortes per la pandèmia ahir a Nova Delhi, Índia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain