La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE, el Regne Unit i els EUA enviaran ajuda urgent a l’Índia

La recrudescè­ncia de l’epidèmia al país representa una amenaça global

- JOSEP CORBELLA

La Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units s’han compromès a enviar ajuda urgent a l’Índia per aturar una recrudescè­ncia de l’epidèmia de covid que va camí de convertir-se en una amenaça global.

Els ajuts inclouran subministr­aments d’oxigen per reduir el nombre de persones que moren asfixiades pels efectes del coronaviru­s als pulmons, així com fàrmacs, tests diagnòstic­s, equips de protecció individual i ingredient­s per fabricar vacunes.

“De la mateixa manera que l’Índia va enviar ajuda quan els nostres hospitals estaven sota pressió a l’inici de la pandèmia, estem decidits a ajudar l’Índia en el seu moment de necessitat”, va declarar el president dels Estats Units, Joe Biden, diumenge en un tuit.

Els consellers de seguretat nacional dels EUA i l’Índia, Jake Sullivan i Ajit Doval, van mantenir una conversa telefònica diumenge. Una portaveu de Sullivan va anunciar minuts després que els Estats Units posaran a disposició de l’Índia “matèries primeres que es necessiten amb urgència per a la producció de la vacuna Covishield”, la versió índia de la d’AstraZenec­a.

L’anunci es produeix en un context de rivalitat creixent entre els EUA i la Xina, en el qual l’Índia representa un aliat estratègic per a Washington a l’Àsia. La prohibició vigent fins ara d’exportar aquests ingredient­s dels EUA havia estat durament criticada a l’Índia.

A Europa, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va anunciar diumenge en un tuit que “la UE està reunint recursos per respondre ràpidament a la petició d’ajuda de l’Índia”. De manera independen­t, Alemanya, França i Irlanda han anunciat que enviaran amb urgència material sanitari a l’Índia. Espanya no s’ha manifestat ara per ara.

També el Regne Unit ha anunciat la tramesa de concentrad­ors d’oxigen i respirador­s després de rebre la petició d’auxili de l’Índia.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), per la seva part, està “fent tot el que podem, aportant material crucial i subministr­aments, inclosos milers de concentrad­ors d’oxigen, hospitals de campanya mòbils prefabrica­ts i materials de laboratori”, va declarar ahir en roda de premsa Tedros Adhanom, director general de l’OMS, per qui la situació a l’Índia és “pitjor que colpidora”.

L’OMS ha advertit que la recrudescè­ncia de l’epidèmia a qualsevol lloc del món suposa una amenaça per a tot el món. L’Índia és ara “un caldo de cultiu de noves variants” del virus, explica Dani Prieto-Alhambra, catedràtic de Farmacoepi­demiologia de la Universita­t d’Oxford (Regne Unit): com més es transmet el virus en un lloc, més opcions té de crear noves variants, algunes de les quals poden estendre’s a altres països.

Ja hi ha una primera variant sorgida a l’Índia, la B.1.617, que sembla que és més contagiosa i resistent als anticossos que les anteriors i que ara per ara s’ha estès a 17 països, vuit dels quals d’Europa.

Una altra conseqüènc­ia de l’augment de casos a l’Índia serà el retard de la vacunació en altres països, ja que l’Institut del Sèrum de l’Índia és el principal productor mundial de vacunes i el Govern de Narendra Modi ha prohibit les exportacio­ns de vacunes des del 25 de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain