La Vanguardia (Català-1ª edició)

La despesa militar va créixer un 2,6% malgrat la pandèmia

- HELENA PELICANO

La despesa militar al món va augmentar el 2020 un 2,6% respecte a l’any anterior, malgrat la pandèmia, segons l’Institut Internacio­nal d’Investigac­ió per la Pau d’Estocolm (Sipri). Amb gairebé dos bilions de dòlars (al voltant d’1,650 bilions d’euros), la inversió mundial en defensa va créixer fins arribar a nivells de la guerra freda.

“A causa de la pandèmia, un podria pensar que la despesa militar disminuiri­a”, afirma Diego Lopes da Silva, coautor de l’informe. Però mentre que el PIB mundial queia un 4,4%, els EUA, Rússia i la Xina, les grans potències militars, van augmentar el seu pressupost en defensa.

L’últim any de Trump va estar marcat per un creixement del 4,5% del PIB dedicat a les forces armades. L’informe ho atribueix a “la modernitza­ció de l’arsenal nuclear i a l’adquisició d’armes de gran escala”. Els EUA continuen sent la principal potència militar i represente­n el 39% de la despesa mundial.

“Això reflecteix les preocupaci­ons creixents sobre les amenaces percebudes de rivals estratègic­s com la Xina i Rússia, i la voluntat de Trump de reforçar el que considerav­a un exèrcit nord-americà esgotat”, va assenyalar Alexandra Marksteine­r, coautora de l’informe.

L’estudi, que situa la Xina en segon lloc amb el 13% de la inversió mundial, també indica que els països europeus van incrementa­r la seva despesa militar.

 ?? ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG ??
ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain