La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia suspèn les activitats de l’equip i l’oenagé de Navalni

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El principal moviment d’oposició al Kremlin de Vladímir Putin té el seu líder, Aleksei Navalni, a la presó. Però, a més, pot quedar desactivat si la Fiscalia aconseguei­x que el Tribunal de la Ciutat de Moscou li posi l’etiqueta d’“extremista”, la qual cosa implicaria la seva prohibició. El ministeri públic va aconseguir ahir suspendre’n les activitats públiques a Rússia fins que hi hagi una decisió.

Durant la primera vista preliminar del cas, els fiscals van ordenar a l’equip del líder opositor que cessi la seva activitat i van demanar al jutge que fes el mateix amb l’oenagé creada per Navalni, la Fundació de Lluita contra la Corrupció, que acusen de desestabil­itzar la situació social i sociopolít­ica amb l’objectiu de subvertir l’ordre constituci­onal.

L’equip de Navalni és un moviment ciutadà, per la qual cosa la decisió d’aturar la seva activitat la pot prendre l’oficina del fiscal. En canvi, la fundació i les oficines regionals tenen estatus d’oenagé, i sobre elles decideix un tribunal.

“Estan cridant: tenim por de la vostra activitat, tenim por de les vostres protestes”, va escriure Ivan Jdànov, president de la fundació, quan va anunciar la mesura.

Les audiències es duran a terme a porta tancada, ja que les autoritats han declarat com a classifica­ts alguns dels detalls del cas, va explicar l’advocat Ivan Pavlov, el gabinet legal del qual, Komanda-29 (Equip29), està a càrrec de la defensa.

La suspensió de les activitats suposa que l’equip i les organitzac­ions de Navalni no podran publicar informació a internet, participar en eleccions ni organitzar manifestac­ions, com les del 21 d’abril, que van aplegar desenes de milers dels seus seguidors en desenes de ciutats de Rússia. Aquesta cita i els mítings de protesta del gener passat, poc després de la detenció del blogaire anticorrup­ció, han estat les manifestac­ions de protesta més grans contra Putin dels últims anys.

Tampoc no tindran capacitat per utilitzar dipòsits bancaris per a una altra finalitat que no sigui el pagament de multes o la compensaci­ó de pèrdues.

Leonid Vólkov, un proper aliat de Navalni que dirigeix les seves oficines regionals, va anunciar des del seu exili a Lituània que ja havien aturat la seva activitat.

“És un gran cop per a tots nosaltres. Malauradam­ent, ja no podem treballar en el format anterior. No és segur per als nostres empleats i seguidors”, deia un dels últims missatges de l’equip de l’opositor. “A partir d’avui, no apareixerà informació en aquesta pàgina. Es congelarà”. El mateix passarà amb els webs de les oficines regionals i de les xarxes socials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain