La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’espiral de la tensió s’apodera de la nerviosa campanya de Madrid

L’últim incident posa en relleu l’agreujamen­t dels problemes de salut mental a Espanya

- LA CRÒNICA Enric Juliana TONI BATLLORI

L’espiral de la tensió s’ha apoderat de la campanya electoral a la Comunitat de Madrid i els set dies que encara resten per a a la celebració dels comicis, el 4 de maig, es faran llargs. L’espiral viatja per correu. Després de les bales, una navalla. La ministra d’Indústria, Reyes Maroto , va rebre ahir al seu despatx un sobre amb una navalla amb sang. Al sobre hi constava el nom d’un remitent. Es tracta, segons la investigac­ió policial, d’un veí d’El Escorial que té un trastorn de la personalit­at. Un pacient a qui li han diagnostic­at esquizofrè­nia. La ministra Maroto, antiga diputada de l’assemblea regional madrilenya, va ser assenyalad­a fa uns dies com a futura vicepresid­enta econòmica de la comunitat pel candidat socialista Ángel Gabilondo en cas de victòria de les esquerres.

Els episodis de forta tensió social i política tenen una incidència especial en els trastorns de la personalit­at. No tothom està en condicions de metabolitz­ar sense patiment ni desequilib­ri climes de forta tensió com el que registra Espanya des de ja fa anys.

[La fortíssima tensió viscuda al Regne Unit durant la campanya del referèndum del Brexit, el juny del 2016, va segar la vida de la diputada laborista Jo Cox, apunyalada i tirotejada per un jardiner vinculat a grups d’extrema dreta, que havia patit problemes mentals. Pawel Adamowickz, alcalde liberal de Gdansk, va morir apunyalat el 2019 per un antic presidiari que havia estat en tractament psiquiàtri­c, en un context de fortíssima tensió a Polònia. Un pertorbat va intentar matar el president

aquests calaixos s’obriran.

On arribarà l’escalada?

Cal ser prudent. Estem en una època en què veiem coses que fa no gaire semblaven inimaginab­les. Tant de bo que no, però hem d’estar preparats per a tot. Sens dubte el que ens ha transmès el Ministeri de l’Interior no és tranquil·litzador. La nostra gent que fa campanya ens transmet un ambient molt agressiu d’elements de la ultradreta.

Som a temps de revertir aquesta espiral o, si venç l’esquerra a Madrid, sentirem que el seu és un “govern il·legítim”?

Ja estan preparant-se per parlar de frau electoral quan guanyem. I cal estar preparats per a tot. Crec que tota la toxicitat que estem veient de la dreta i la ultradreta els últims dies i les últimes hores és perquè els números no els quadren.

Ha evitat enfrontar-se amb Més Madrid

DESPRÉS DEL 4-M “Ja s’estan preparant per parlar de frau electoral quan guanyem”

AMB MÉS MADRID “Unir-nos era una demanda de l’electorat, però ara cal no lamentar-se: cal sumar”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain