La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zendal, vots i vacunes

- MADRID

Joaquín Luna

Des del punt de vista d’un barceloní de províncies, el flamant i simbòlic Hospital de Emergencia­s Enfermera Isabel Zendal de Madrid és on Déu va perdre l’espardenya.

–L’únic que em fot és veure això! “Això” és la ciutat esportiva de Valdebebas del Reial Madrid, l’escut imperialis­ta del qual molesta i molt al comandant a la reserva Francisco Corrales, nascut (1943), criat i allistat a Melilla, matalasser recalcitra­nt, que ha compartit l’autobús línia 174 que connecta el Madrid reconeixib­le per al barceloní de províncies (la plaça Castilla) amb una parada que et deixa a deu minuts a peu de l’hospital.

En resum: de Puerta del Sol a la plaça Castilla, línia 1 del metro, més el bus, el viatge sabatí ha costat 75 minuts. D’aquí ve l’apreciació que el Zendal és on Déu va perdre l’espardenya i el Reial Madrid aquesta Lliga.

El trajecte a l’autobús és, tot i això, instructiu, perquè dibuixa un Madrid en expansió, voraç i del totxo amb urbanitzac­ions flamants i carrers que sembla que estiguin dedicats a amics i coneguts: Francisco Umbral, Haro Tecglen o Juan Antonio Samaranch. I així fins a arribar al de l’hospital Zendal, el carrer Manuel Fraga Iribarne número 2 (ell descansa, i nosaltres, els periodiste­s, també, perquè quines esbroncade­s, les del senyor Manuel).

Avui, dissabte 24 d’abril, és jornada gran en la campanya de vacunació del Zendal, tant pel ritme –“encara més àgil que la primera dosi”, observa Corrales– com per la il·lusió juvenil que transmet el col·lectiu del dia: els funcionari­s jubilats de la Muface (Mutualitat General de Funcionari­s Civils de l’Estat). En total: 5.112 vacunats. Tots votants.

El Escorial hospitalar­i de la presidenta Díaz Ayuso transmet funcionali­tat i el que en futbol diríem “anar a barraca”. És a dir, al gra. De floritures, poques, i l’avenir, incert.

Díaz Ayuso va anunciar la construcci­ó de l’hospital centrat en la covid un 10 de maig del 2020 i el va inaugurar l’1 de desembre. El nombre de llits puja a 1056.

–Aquest hospital ha estat com els xinesos: dit i fet!

El nostre comandant està clarament encantat amb el Zendal, excepte en el detall d’“empassar-se” l’escut del Reial Madrid (la melodia del seu mòbil, en donem fe, és l’himne de l’Atlètic de Madrid).

L’itinerari de la vacunació està ben indicat i els funcionari­s jubilats hi arriben a peu des de la parada de l’autobús o de l’estació ferroviàri­a de Renfe (Valdebebas) o amb cotxe, gairebé tots acompanyat­s per un familiar.

“Fer això al centre de Madrid és molt difícil. Jo estic molt content pel fet, la vacunació, i l’atenció del personal”, assenyala l’Eduardo, de 76 anys, que és a l’espai reservat per als acompanyan­ts, a l’aire lliure. La seva dona, de 77 anys, rebrà la segona dosi.

“Tenia els meus dubtes que anés bé. S’ha parlat molt del Zendal, suposo que perquè estem en campanya electoral. Però una vegada aquí la impressió ha millorat. Van de pressa i ho fan senzill”, indica Paz Puebla, que espera la seva mare. –Arribes... i pum!

Se’n van satisfetes, i això que, comenten, al principi els semblava absurd haver de venir des de Pozuelo, uns vint minuts amb cotxe, on hi ha un ambulatori a cinc minuts de la porta de casa. Parlem, esclar, de persones que passen dels 70 anys i han conegut temps millors pel que fa a mobilitat.

Jorge Fernández, de 28 anys, continua esperant la seva mare i és un dels pocs consultats que posa peròs a l’obra, que considera “menys necessària del que sembla, perquè hi ha desenes de centres assistenci­als públics més pròxims” als domicilis d’aquesta disciplina­da legió de funcionari­s jubilats. “Però bé, és el que hi ha”, diu abans que aparegui la seva mare.

La cua d’entrada i de sortida ofereix molts detalls de l’optimisme que sol provocar la vacunació, familiar per als que l’han experiment­ada. El periodista creu que cada home, una vacuna, i cada vacuna, un vot, per la qual cosa el Zendal té alguna cosa de caixa enregistra­dora electoral per a Díaz Ayuso . Les xifres no són menyspreab­les, perquè això va a tota màquina: aquesta setmana l’estimació de vacunacion­s al Zendal puja a 18.000.

Aquest mateix dissabte la creu de la moneda eren els malalts que passen a millor vida dins un edifici que recorda els hotels francesos a peu d’autopista. Alfa i omega. El llegendari realitzado­r de televisió Hugo Stuven, de 80 anys, moria de bon matí al Zendal, tot i tenir la primera dosi de la vacuna, Pfizer. Un dels seus últims missatges dirigit a la família deia: “Soc al Zendal i en veig de tots colors”.

“Aquest hospital ha estat com els xinesos: dit i fet!”, aprova un militar a la reserva a punt de rebre la segona dosi

 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? Cues a l’entrada de l’hospital Zendal per vacunar-se a començamen­ts d’abril
SERGIO PEREZ / REUTERS Cues a l’entrada de l’hospital Zendal per vacunar-se a començamen­ts d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain