La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’encant irresistib­le de la carronya electoral

-

s’encarna en l’estancamen­t crònic de qualsevol consens pensat per alleujar l’emergència perpètua. És un estancamen­t democràtic, que perjudica tant els independen­tistes com els no independen­tistes.

Reforçat per les circumstàn­cies, Pablo Iglesias reacciona amb una vehemència a mig camí entre la legítima defensa i la demagògia victimista. “La democràcia no pot ser tolerant amb la intolerànc­ia”, afirma. Als debats els passa el mateix que a la política: sabotejats per la falta de respecte, transforme­n les virtuts del diàleg en un anacronism­e o una comèdia. A Onda Cero, Carlos Alsina recorda que fa tres anys Vox no tenia representa­ció parlamentà­ria i que avui és la tercera força del Congrés. És una evidència internacio­nal incòmoda, que els seus adversaris combaten sense pensar que molts votants de Vox abans els votaven a ells. Alsina discrepa de la idea segons la qual les eleccions de Madrid plantegen el dilema entre democràcia i feixisme. “El que està en joc és la decència”, diu. ¿Decència? És un concepte extravagan­t, que no cotitza ni en l’àmbit polític ni en el mediàtic. No és la conseqüènc­ia d’una maldat congènita sinó d’un sistema educatiu i de valors que, en nom d’una pretesa progressia, ha burocratit­zat l’humanisme fins a la nàusea i que, per reacció, ha potenciat el darwinisme a qualsevol preu.

¿La fi justifica els mitjans? Fa l’efecte que el que està passant a la política –madrilenya, barcelonin­a, europea i mundial– és que es fa tot el possible perquè ningú no pensi en la fi com un objectiu de servei públic i tot se centri en la visceralit­at d’una actualitat que menysprea els encerts (que hi són) a canvi d’amplificar les pitjors pulsions de la immediates­a. No es normalitza la intolerànc­ia sinó l’estupidesa i la ignorància. No és normal que de totes les espècies humanes que diuen treballar per l’interès general la més popular sigui la carronyair­e.

La decència ja no cotitza ni en l’àmbit polític ni tampoc en el mediàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain