La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès es posa al capdavant del diàleg amb JxCat per desencalla­r l’acord

ERC s’avé a pactar la formació del nou Govern més enllà de l’1 de maig

- JOSEP GISBERT Sergi Pàmies

Pere Aragonès agafarà avui personalme­nt les regnes de la negociació amb JxCat en un intent de desencalla­r l’acord per a la formació del nou Govern, que a un mes que expiri el termini per a la repetició de les eleccions continua sent tota una incògnita. Ho farà en una reunió amb Jordi Sànchez a la presó de Lledoners per mirar d’accelerar unes converses que, a parer d’ERC, avancen massa lentament.

A la trobada al màxim nivell està previst que hi participin els equips negociador­s de les dues parts. No, en canvi, els exconselle­rs presos de JxCat, però sí Oriol Junqueras. I la idea és que el candidat d’ERC a la presidènci­a de la Generalita­t expliqui quina vol que sigui l’estructura del futur Govern perquè JxCat, amb el seu secretari general al capdavant, pugui estudiar-la. Aquest és, segons els postconver­gents, l’únic punt de l’ordre del dia d’una reunió que no consideren extraordin­ària, “sinó una més de les múltiples que estem mantenint”, va advertir ahir la seva portaveu, Elsa Artadi, mentre que els republican­s desitjarie­n que servís per “assolir un acord aquesta mateixa setmana”, en paraules del seu vicesecret­ari general Sergi Sabrià.

Amb aquestes posicions manifestam­ent distants, les dues formacions afronten efectivame­nt una nova setmana de negociació, en què ERC i JxCat continuen sent, en tot cas, presoners de les seves pròpies estratègie­s. ERC ho és de l’ultimàtum fixat el cap de setmana pel seu coordinado­r nacional en el sentit que si abans de l’1 de maig no hi ha acord “caldrà explorar altres vies alternativ­es” i que ahir Sabrià va fer equilibris per mantenir, encara que al final hagués d’acabar admetent que la disposició a arribar a un pacte amb JxCat va més enllà de la data en qüestió. I JxCat ho és tant de la seva insistènci­a a no tenir pressa que Artadi, tot i precisar que queda un mes al davant per parlar amb ERC, no va tenir més remei que reconèixer que “les negociacio­ns avancen” i que “a cada reunió s’està més a prop de formar el Govern”.

A més, són també víctimes de les seves pròpies contradicc­ions. I és que en el supòsit que no hi hagués acord per formar el nou Govern i s’haguessin d’“explorar altres vies alternativ­es”, necessària­ment la solució continuari­a passant per una entesa entre les dues formacions. Perquè un govern d’ERC en minoria, per exemple, només seria possible amb el vot favorable de JxCat, una vegada descartada per part republican­a l’opció de buscar suports fora de l’independen­tisme a En Comú Podem o al PSC, com va deixar clar Sabrià. I perquè els qui han suggerit la possibilit­at d’un govern en minoria no han estat els republican­s, sinó els postconver­gents, que s’han compromès a no forçar la repetició de les eleccions.

El líder republicà es reuneix avui amb Sànchez a Lledoners en un intent d’accelerar les converses

La conclusió és que, d’una manera o d’una altra, ERC i JxCat hauran d’entendre’s. I potser per aquesta raó els dos socis mantenen el bon to gairebé dos mesos i mig després de les eleccions del 14-F, malgrat els tocs d’atenció que s’intercanvi­en. “Fa set mesos que la presidènci­a de la Generalita­t està en funcions, per això el país no pot esperar més, i seria un error gravíssim que algú anteposés els interessos de partit als del país”, va advertir Sabrià JxCat. “Mostrem la nostra més absoluta incredulit­at sobre el fet que posar ultimàtums serveixi per avançar en les negociacio­ns”, va retreure Artadi a ERC.

I, en consonànci­a amb tot plegat, bons desitjos d’uns i d’altres. “Fa temps que diem que no hi ha esculls insalvable­s”, va sentenciar el dirigent republicà. “La nostra voluntat és continuar negociant per tancar un acord de govern amb ERC i un acord que permeti l’estabilita­t de la legislatur­a també amb la CUP”, va subratllar la dirigent postconver­gent.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Pere Aragonès durant la segona sessió d’investidur­a fallida al Parlament el 30 de març
XAVIER CERVERA Pere Aragonès durant la segona sessió d’investidur­a fallida al Parlament el 30 de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain