La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TSJC deixa a un pas de judici Jové i Salvadó per la preparació de l’1-O

La jutgessa, a punt d’asseure al banc dels acusats els ideòlegs de les estructure­s d’Estat

- TONI MUÑOZ

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tancat la instrucció pels preparatiu­s de l’1-O i deixa a un pas del judici els diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, investigat­s pels presumptes delictes de malversaci­ó de fons públics, revelació de secrets i desobedièn­cia. Ara la Fiscalia i les parts hauran de presentar els escrits d’acusació i defensa abans no s’assenyali la data per a la celebració de la vista oral.

La magistrada que ha fet de ponent en aquesta causa, Maria Eugènia Alegret, tanca la investigac­ió una vegada s’han practicat totes les diligèncie­s i asseu al banc dels acusats els considerat­s arquitecte­s del referèndum de l’1 d’octubre, que a més van idear les estructure­s del futur Estat català independen­t. Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que ocupaven els càrrecs de secretari general d’Economia i de secretari d’Hisenda de la Conselleri­a d’Economia que comandava el vicepresid­ent Oriol Junqueras, van ser detinguts el 20 de setembre del 2017 en una operació policial per ordre del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona que va culminar en una multitudin­ària protesta davant de la seu del Departamen­t d’Economia i que va ser clau per a la imputació per rebel·lió dels líders independen­tistes. Des d’aleshores, el futur judicial de Jové i Salvadó depenia del jutjat d’instrucció si bé la causa va saltar al TSJC quan van adquirir la condició de diputats d’ERC la legislatur­a passada.

Josep Maria Jové és un home de plena confiança d’Oriol Junqueras i s’ha convertit en un dels dirigents de més pes a la formació republican­a. És el president del grup parlamenta­ri, encarregat de participar en les negociacio­ns amb Junts per a la formació d’un nou Govern, i a més és un dels membres de la delegació catalana a la Taula de Diàleg amb el Govern central. Durant un escorcoll al seu domicili la policia va trobar una llibreta Moleskine on s’anotaven totes les reunions que es van mantenir per preparar l’1-O i el document Enfocats, que resumia el full de ruta cap a la independèn­cia. La jutgessa li atribueix “una participac­ió activa en la preparació del referèndum” i en la recerca del finançamen­t per a la “creació de les estructure­s d’Estat”.

Pel que fa a Lluís Salvadó, la jutgessa considera que va preparar l’escenari postreferè­ndum amb la creació d’estructure­s d’Estat dins d’“un procés de transició nacional per a la desconnexi­ó” i en especial la de l’Agència Tributària catalana perquè pogués assumir tots els recursos possibles. Un informe de la Guàrdia Civil apuntava que tenien redactats 152 projectes de llei i decrets per ser aprovats l’endemà del referèndum.

 ?? ARXIU ?? Josep Maria Jové
ARXIU Josep Maria Jové

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain