La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacunació acosta la normalitat

-

La vacunació avança a bon ritme al món. Ja s’han injectat més de mil milions de dosis a tot el planeta, principalm­ent als països industrial­itzats, incloent-hi la Xina i Rússia, encara que preocupa el retard que hi ha a l’Índia –que pateix una dramàtica onada de morts i infeccions–, la resta dels països asiàtics i l’Àfrica. A la Unió Europea, al ritme actual, es confia que al juliol pugui estar vacunat el 70% de la població adulta, ja que s’han accelerat els plans de vacunació a tots els països, la qual cosa suposaria aconseguir la immunitat de grup. Això no només salvarà vides sinó també l’economia, atès que permetrà la recuperaci­ó de la mobilitat internacio­nal i, amb això, del turisme. L’esforç que s’ha de fer els dos mesos vinents per aconseguir aquest objectiu és enorme, ja que actualment només està vacunat de mitjana el 21% de la població europea (22% a Espanya).

Ha estat sorprenent, tanmateix, la reacció dels Estats Units per combatre la pandèmia arran de l’accés de Joe Biden a la Casa Blanca. Va ser un dels països més afectats per la covid i en l’actualitat ha superat la Unió Europea en ritme de vacunació, amb prop de doscents milions de dosis injectades en els primers cent dies de mandat de Biden. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en agraïment d’aquest esforç, ha anunciat que els països europeus aquest estiu deixaran entrar al seu territori tots els nord-americans que hagin estat vacunats i vulguin visitar el continent.

La clau de l’èxit en l’acceleraci­ó de la vacunació, especialme­nt a la Unió Europea, rau en els enormes esforços de la companyia Pfizer per augmentar la producció de les seves vacunes. Aquest fet, unit a l’aprovació de noves vacunes, com ara la de Janssen, permet superar els problemes generats pels errors en el subministr­ament d’AstraZenec­a. Ahir mateix, en aquest sentit, la Comissió Europea va acordar iniciar

Les farmacèuti­ques han d’atendre la proposta de la UE per augmentar la producció de vacunes

accions judicials contra aquesta companyia pels danys que ha causat l’incomplime­nt del contracte de subministr­ament.

Però la vacunació es podria accelerar i incrementa­r encara més, amb l’ampliació als països més necessitat­s, si tirés endavant la iniciativa europea perquè les farmacèuti­ques que tenen els drets de les vacunes contra la covid –per haver-les inventat i desenvolup­at– puguin arribar a acords de cooperació amb altres empreses que tinguin capacitat industrial per produir-ne, sense alliberar els drets de propietat intel·lectual. Aquesta seria una tercera via molt eficaç entre els països, com ara l’Índia o Sud-àfrica, que demanen d’eliminar les patents de les vacunes i els que defensen que s’han de respectar perquè consideren que són l’estímul més important a la innovació. És urgent avançar en aquest sentit perquè no és acceptable que el 80% de les vacunes s’hagin administra­t només als països rics. No només cal corregir aquesta situació per justícia social sinó per necessitat de posar fi a la pandèmia. Mentre la majoria dels ciutadans del planeta no estiguin vacunats no es posarà fi a la covid, ja que els rebrots seran constants. A més, hi haurà el risc addicional que sorgeixin noves mutacions del virus als països pobres que després puguin infectar també els altres. Al món, fins ara han mort una mica més de tres milions de persones per la covid, una xifra que augmenta accelerada­ment a causa de la greu expansió de la pandèmia a l’Índia. Entre els països desenvolup­ats preocupa la situació del Japó, atès que registra índexs molt baixos de vacunació pel rebuig a la vacuna d’un percentatg­e elevat de la població.

El balanç general, malgrat tot, és que l’evolució positiva de la vacunació, sobretot a la majoria de països desenvolup­ats, acosta la normalitat social i econòmica, la qual cosa suposa una millora de les perspectiv­es que les borses reflecteix­en amb eufòria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain