La Vanguardia (Català-1ª edició)

Defensar la democràcia

- Miquel Roca Junyent

Eslògans esfereïdor­s: “Llibertat o comunisme” o “Feixisme o democràcia”. Es diria que retornem a moments que crèiem –i, en tot cas, volíem– superats. La polaritzac­ió de la vida política i social té aquest risc: substituir la paraula per l’amenaça, convertir en enemic l’adversari, fer de la intolerànc­ia i del menyspreu els trets identifica­dors del posicionam­ent de cadascú. Vells moments tornen a la memòria, amb les seves misèries, les ferides es reobren, tot queda amagat sota el paraigua de la visceralit­at.

Cal defensar la democràcia. I cal fer-ho cada dia. Ni la llibertat ni la democràcia es guanyen un dia per a tota la vida. Cal guanyar-les dia a dia. En certa manera és més difícil aprendre a viure en llibertat que saber el que cal fer per guanyar-la. I aquí, a casa nostra, vam saber el que havíem de fer per construir una convivènci­a en llibertat. Ens va costar; i molt! Va ser difícil, llarg i dur; però, entre tots, ho vam fer. Ara, afortunada­ment, tornen a sentir-se veus –fins ara crítiques– que ho saben posar en valor.

Ara es recorda que, precisamen­t perquè va ser molt dur, cal ara defensar la democràcia que ens vam donar. S’assenyalen imperfecci­ons, però segurament reconeixen­t que es donen més en la nostra actuació que en el marc que vam definir, es crida a defensar la democràcia enfront de tot allò que la posi en qüestió.

Certament, la violència i l’amenaça són incompatib­les amb la convivènci­a en llibertat. El silenci davant d’aquesta mena d’actuacions ens converteix en còmplices. I predicar la violència o emprar l’amenaça identifica els no demòcrates. Però aquesta afirmació obliga molt. Vol dir tolerar la diferència i fer-la possible en un exercici de respecte ideològic. Vol dir acceptar que el pluralisme no és un simple valor que s’esgota en el seu reconeixem­ent formal; cal, a més, respectar-lo, fer-lo possible, buscar en el diàleg i en l’acord les vies de conduir la diversitat a una acció que integri àmplies bases socials.

Cal defensar la democràcia no només per atiar la por del que representa­ria la seva desaparici­ó. Cal relligar, associar, democràcia i progrés; democràcia i seguretat; democràcia i futur; democràcia i pacte; democràcia i respecte. Abans, durant i després de les eleccions. La formulació és inatacable; posar-la en pràctica, pel que sembla, molt més difícil. Però hi ha una cosa que ha quedat clara: allò que vam guanyar des d’una lluita “sorda i constant” és imprescind­ible conservar-ho. Les crítiques puntuals troben, precisamen­t, en allò que es va aconseguir el marc d’expressió per a la seva crítica. Aquesta és la democràcia que ara ens toca defensar.

Minimitzar el risc de tot plegat és una irresponsa­bilitat. Si el que està en joc és la llibertat i la democràcia, la necessitat de l’entesa és tan evident que ningú s’hauria de sentir alliberat de la seva responsabi­litat. Defensar la democràcia és un compromís de tots. De governs i oposicions. De tots. I així quedarà clar qui es vol excloure d’aquest compromís. Que es vegi. Aquesta és la manera democràtic­a de defensar els valors de la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític.

El moment és complicat. Sembla que la pandèmia obre expectativ­es més positives. Potser petites, però, al cap i a la fi, positives. Ara agafa transcendè­ncia la crisi econòmica, l’accés als fons de recuperaci­ó i altres ajuts europeus. Ens convé, en aquest escenari, sumar-hi més crisis? La política, la institucio­nal? Cal una polaritzac­ió més atenta a inventaria­r desastres que a resoldre’ls? No és així com es defensa la democràcia.

La violència i l’amenaça són incompatib­les amb la convivènci­a en llibertat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain