La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món d’ara

- Quim Monzó

Les polèmiques sobre els exàmens que han de passar els individus que aspiren a formar part del Cos Nacional de Policia es repeteixen periòdicam­ent. A molts opositors els semblen molt difícils. Les autoritats els fan cas i en preparen de més senzills, però, al cap d’un temps, en una nova convocatòr­ia tornen a haver-hi queixes. Als futurs policies no els semblen mai prou senzilles.

L’última polèmica va ser fa mes i mig, poc més o menys. A la convocatòr­ia es van presentar prop de disset mil opositors. Les crítiques, aquest cop, van ser per la prova d’ortografia. Fins i tot al Sindicat Unificat de la Policia no li va semblar bé. Els aspirants havien de respondre si, segons el Diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, les paraules que els deien eren correctes o no. ¿Estan beneïdes per la RAE outlet, meme, DVD o chupachups? El sindicat va demanar que, d’ara endavant, les proves d’ortografia s’eliminin o se substituei­xin per d’altres, perquè hi ha lingüistes que diuen que l’examen “no serveix per determinar els coneixemen­ts d’ortografia dels aspirants, per la qual cosa, lluny de ser una prova objectiva de coneixemen­ts, sembla respondre a un element de fàcil cribratge i selecció”.

Bona part de la societat rep sempre amb befa les queixes dels aspirants a poli. Són uns analfabets, diuen, i per això es fan policies, que és una sortida fàcil per als illetrats. Doncs potser no

Els exàmens sempre han tingut detractors entre els que no n’encerten ni una

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain