La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arribada de més dosis obre l’etapa de vacunació massiva a Espanya

Catalunya prova la Fira de Barcelona, on es podran posar 120.000 injeccions setmanals Les 6.500 infermeres de les mútues, a punt per immunitzar els treballado­rs de menys de 60 Pfizer subministr­a 1,7 milions d’injeccions a la setmana, però les altres trame

- MARTA RICART / CELESTE LÓPEZ Barcelona / Madrid

“Estic nerviosa”, deia la Maite Hernández, de Sant Cugat. No és que ella o el seu marit haguessin tingut problemes amb la vacuna que s’acabaven de posar: estava atabalada per la cita i l’entorn. “Tenia ganes de posar-me-la!, d’agafar hora. Els meus fills deien ‘Vacuneu-vos ja on sigui!’”, explicava. La Maite i 1.000 persones més d’entre 60 i 69 anys van estrenar el punt de vacunació de la Fira de Montjuïc, el més gran de Barcelona. Un espai que obre l’escenari de la vacunació massiva.

Perquè allà es preveu començar a posar 20.000 injeccions setmanals i arribar fins a les 120.000. Ahir es provava el dispositiu i el van visitar la plana major del Departamen­t de Salut, amb la consellera Alba Vergés al capdavant; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el director general de la Fira, Constantí Serrallong­a.

“La vacunació agafa embranzida”, va afirmar Vergés. Dos elements ho avalen: l’obertura de la Fira

i l’arribada de més vacunes. A la Fira hi haurà a l’inici 20 punts de vacunació. El pavelló 4 és molt gran, permet arribar als 10.000 metres quadrats. Hi aniran persones de diferents edats i de Barcelona i voltants. Ahir la Blanca ja venia de Martorell, tot i que la prova era només amb persones de 60-69 anys, que van rebre amb AstraZenec­a.

Divendres, dissabte i diumenge es posarà l’injecció a 2.000 persones cada dia, en aquest cas, d’entre 70 i 79 anys i la vacuna de Pfizer. La previsió de Salut és repetir l’operació el cap de setmana del 7 al 9 de maig i a partir de llavors vacunar a la Fira cada dia. L’atenció primària de Barcelona gestiona l’espai. Ahir hi havia 50 profession­als, entre infermeria i administra­tius i agents cívics de l’Ajuntament per ordenar les cues i ajudar qui ho necessiti. El personal sanitari és dels CAP i profession­als voluntaris per vacunar.

Punts de vacunació massiva com aquest (aquesta setmana també s’espera obrir el Palau d’Esports reserva, per si es necessita.

Aquesta setmana Catalunya disposa de 327.900 dosis de vacuna, ja que la tramesa setmanal de Pfizer ha augmentat un 45% (hi ha 280.800 dosis, tot i que les properes setmanes en seran 10.000 menys). Arribaran des d’ara 1,7 milions de dosis setmanals a Espanya, va confirmar la ministra Carolina Darias. Ahir s’hi van afegir 188.000 dosis de Moderna i 103.000 d’AstraZenec­a (30.200 i 16.900, respectiva­ment,

LA SEGONA SETMANA DE MAIG Catalunya confia a rebre a partir de llavors 400.000 o 450.000 vacunes cada set dies

CAMP NOU Salut preveu immunitzar a l’estadi del Barça quan arribi aquest volum de dosis

menys una quinzena de mútues laborals, més de 6.500. El pla amb què treballa el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social, i que involucra la Fundació de la CEOE i la patronal de mútues laborals, està gairebé a punt. Es preveu que s’activi al maig i que, a tot estirar, es comencin a vacunar al juny els treballado­rs, van indicar les mateixes fonts.

Segons aquestes, la idea és que o bé als centres assistenci­als que les mútues tenen en totes les comunitats o a les empreses que disposen de serveis mèdics (les macroempre­ses amb milers de treballado­rs) es puguin vacunar els empleats, i avançar així en la immunitzac­ió, amb l’objectiu establert de protegir un 70% de la població abans que s’acabi l’estiu.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va posar la data de finals d’agost com a termini per immunitzar 33 milions de persones, però fonts del Ministeri de Sanitat asseguren a La Vanguardia que, si no hi ha “cap problema en els lliurament­s” de dosis, aquest esperat 70% es podria aconseguir un mes abans, al juliol.

El conveni amb les mútues té com a objectiu incrementa­r els punts de vacunació, però en absolut la compra de vacunes per les empreses. Els fàrmacs els continuarà controlant el departamen­t de Darias, van indicar les fonts, que neguen la proposta que al seu dia va fer la presidenta en funcions de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. De fet, als contractes amb les farmacèuti­ques firmats entre les companyies i la CE es deixa clar que el lliurament es fa als estats i aquests poden revendre a

UN 70%, ABANS Si res no falla, aquest objectiu es podria assolir al juliol, segons fonts de Sanitat

altres països (al mateix preu d’adquisició) o donar dosis, però sempre sota el control del país europeu.

La vacunació al miler de centres que tenen les mútues haurà de seguir de manera escrupolos­a el pla de vacunació de Sanitat, els grups d’edat, començant pels més grans. En aquest moment, l’objectiu prioritari de Sanitat és immunitzar abans que s’acabi el maig els més grans de 60 anys. Ahir, un 64,5% de les persones entre 70 i 79 anys ja portaven la primera dosi, igual com un 45% dels de 60-69.

INJECTAR A LES EMPRESES Suposaran un miler de punts més, però en cap cas no podran adquirir immunògens

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Mil persones es van vacunar ahir a la Fira, per provar l’espai; entre divendres i diumenge hi aniran 6.000 persones més
MANÉ ESPINOSA Mil persones es van vacunar ahir a la Fira, per provar l’espai; entre divendres i diumenge hi aniran 6.000 persones més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain