La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 3% de positius en la prova pilot que permet sopar en locals de Girona

Aquest dissabte se celebrarà un concert de música electrònic­a amb 250 persones

- SÍLVIA OLLER Girona

Després de més de sis mesos sense poder sortir a sopar en un restaurant, aquest cap de setmana un total de 130 persones han tornat a experiment­ar el plaer d’asseure’s al voltant d’una taula en grups de fins a sis en cinc locals de Girona. Quatre individus no hi van poder anar perquè van donar positiu en el test d’antígens a què es van sotmetre a les farmàcies 36 hores abans d’assistir a la cita, una xifra que suposa un 3% del total dels tests. És el balanç del primer cap de setmana de l’estudi clínic Obrir Girona, impulsat pel Centre Blockchain de Catalunya, que promou la celebració d’esdevenime­nts públics controlant mitjançant certificat­s digitals que els assistents estan lliures de covid.

El pròxim esdevenime­nt aprovat per Salut serà un concert de música electrònic­a amb un aforament màxim de 250 persones que tindrà lloc dissabte, dia 1 de maig, entre les 17 h i les 22 h al centre cultural La Mercè. Els assistents podran ballar sense distància de seguretat, però amb mascareta sempre que no estiguin consumint a la zona de bar. Les entrades es van esgotar en mitja hora. També s’estudia la possibilit­at d’obrir algunes sales d’oci nocturn, però cau del calendari un partit de l’Uni Girona després de classifica­r-se per a la final de lliga.

Tots els que van sopar divendres i dissabte a Girona i el personal de restauraci­ó podien acreditar mitjançant l’aplicació gratuïta de certificat­s digitals ICC AOKpass que ja estaven vacunats, que havien passat la malaltia feia més de 15 dies o que no havien desenvolup­at el virus després de sotmetre’s a un test d’antígens 36 hores abans en una farmàcia. Les farmàcies tenen un paper fonamental en aquest procés, ja que són les encarregad­es de crear aquest passi digital i d’acreditar que l’usuari té una “molt baixa capacitat de contagiar”.

En total van emetre la setmana passada prop de 150 passis covidfree, dels quals un 20% eren de persones ja vacunades (amb les dues dosis o una dosi sis mesos després de la infecció), un 5% eren de persones que ja havien passat el virus i tenien anticossos, un 1% eren menors que acompanyav­en adults a sopar i que també es van sotmetre a la prova i un 74% eren tests ràpids d’antígens fets en alguna de les 38 farmàcies de Girona que van rebre formació i informació del projecte. En xifres absolutes, es van fer 111 tests d’antígens. La presidenta del Col·legi de Farmacèuti­cs de Girona, Rosa Núria Aleixandre, explica que els positius es deriven a un gestor covid i, en cas de tenir símptomes, al centre d’urgències d’atenció primària Güell.

La majoria dels restaurant­s participan­ts (Cal Ros, SiNoFos, Divinum, Índigo i Umai) no van omplir, però es van mostrar esperançat­s en una iniciativa que permet al sector veure una mica de llum al final del túnel. “He vist en els clients la felicitat màxima”, afirmava Marc Ramos, xef del SiNoFos. “La gent n’està encantada i està agraïda”, afegia ahir Jordi Mias, director de l’hotel Carlemany, on s’ubica el restaurant Índigo, que tenia trenta reserves per a altres caps de setmana. Marc Fiol, de Cal Ros, també confiava que les reserves s’animarien després d’un primer cap de setmana fluix per l’escàs marge de temps amb què es va anunciar la iniciativa. Per divendres ja té set taules de sis persones.

Els que no han aconseguit el seu objectiu són els restaurado­rs de Lleida, que fa mesos que reclamen dur a terme cribratges massius i continus entre els clients per intentar recuperar els horaris de restauraci­ó en els sopars. “El que plantegem és un pla de contenció. Tenim ben aviat l’inici de la campanya de temporers, i demanem actuacions diferents de les de fa un any”, deia ahir Ramon Solsona, gerent de la Federació d’Hostaleria de Lleida.

Treballado­rs i clients es van sotmetre a un test d’antígens 36 hores abans d’anar al restaurant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain