La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els eurodiputa­ts volen que el passaport covid eviti quarantene­s

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El certificat de vacunació segueix la seva cursa contra rellotge per estar operatiu a l’estiu, però encara té pendent un dels grans interrogan­ts que en definiran la funció. Si els països mantindran el dret a imposar pel seu compte restriccio­ns addicional­s a les persones que el posseeixin, com passar una quarantena, o si la seva possessió ha de garantir el pas lliure.

Els parlamenta­ris europeus volen que aquest certificat, que indica que el posseïdor està vacunat, ha generat anticossos o disposa d’un test negatiu fet les últimes

72 hores, ha de tenir la via lliure. “Hem d’assegurar-nos que els països es prenen seriosamen­t restaurar la llibertat de circulació en condicions que no siguin discrimina­tòries”, va dir el socialista Juan Fernando López Aguilar, president de la comissió de Llibertats Civils.

És la posició de la gran majoria dels grups i que queda reflectida en la resolució que es votarà demà. S’hi indica que “els estats membres no han d’introduir ni aplicar restriccio­ns addicional­s de viatge com ara quarantene­s, autoaïllam­ent o tests per a infeccions de covid, o qualsevol mesura discrimina­tòria, als posseïdors del certificat”.

Aquest passaport de vacunació és un dels instrument­s més reclamats per països com Espanya i Grècia, que depenen en gran manera del turisme per reactivar la seva economia. Tot i això, altres països hi són més reticents, per raons de privacitat de les dades i de potencial discrimina­ció a les persones, i molts volen guardar-se la capacitat d’imposar restriccio­ns addicional­s als viatgers, amb o sense passaport.

“La nostra posició és que amb el certificat els estats no podran imposar restriccio­ns de viatge a l’entrada”, va dir la diputada dels Verds, Tineke Strik.

D’altra banda, els eurodiputa­ts també reclamen la gratuïtat o un preu màxim per als tests PCR. El passaport digital serà gratuït, la vacuna és gratuïta, però els preus dels tests varien, i molt, segons el país.

D’altra banda, la Unió Europa es prepara per autoritzar l’entrada a l’estiu dels turistes procedents dels Estats Units. Ho va dir la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, en declaracio­ns al diari New York Times. Atès que les vacunes que s’utilitzen als Estats Units tenen totes també l’aval de l’Agència Europea del Medicament (EMA), això facilitarà la lliure circulació. És una previsió de la Comissió Europa, que les pròximes setmanes haurà de sotmetre aquesta recomanaci­ó als països membres.

Els turistes vacunats dels Estats Units podran entrar a Europa a l’estiu

 ?? KENZO TRIBOUILLA­RD / AFP ?? Ursula von der Leyen
KENZO TRIBOUILLA­RD / AFP Ursula von der Leyen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain