La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya apunta que aixecarà algunes restriccio­ns als vacunats

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Les autoritats d’Alemanya preveuen que al juny es podrà aixecar l’actual sistema de vacunació anticovid per grups prioritari­s d’edat, estat de salut i professió, de manera que pugui demanar cita per vacunar-se qualsevol ciutadà que ho vulgui. Així ho va especifica­r ahir la cancellera Angela Merkel en roda de premsa després d’una reunió entre el Govern federal i els 16 lands (estats federats) sobre l’estat de la campanya de vacunació.

La reunió pretenia consensuar algun tipus d’aixecament de restriccio­ns per a les persones vacunades amb les dues dosis o que han passat la malaltia, com per exemple viatjar sense presentar test PCR a la frontera o anar a comprar a les botigues sense test d’antígens. Tot i que encara no es va arribar a un acord, el debat indica que tot apunta en aquesta direcció així que més persones que ho vulguin es puguin vacunar sense prioritats preestable­rtes. “Com a molt tard al juny podrem renunciar als criteris de prioritat en vacunacion­s, cosa que no significa que tothom es podrà vacunar de seguida, sinó que tothom podrà reservar cita per vacunarse”, va aclarir Merkel. La setmana passada el ministre de Sanitat, Jens Spahn, ja havia insinuat aquesta possibilit­at. Després d’un inici lent la vacunació comença a agafar velocitat. Segons dades d’ahir, en aquest país de 83 milions d’habitants s’han administra­t 25,4 milions de vacunes, de les quals 5,9 milions són segones dosis, amb la qual cosa aquest nombre de persones té la pauta completa. El Ministeri de Sanitat insisteix que això suposa que un 23,4% de la població ha rebut almenys una dosi de la vacuna.

El ministre de Transport, Andreas Scheuer, s’havia pronunciat a favor de donar avantatges als immunitzat­s per a viatges de vacances. Actualment és obligatori presentar una PCR negativa quan es puja a l’avió per volar amb destinació a Alemanya, i si es procedeix d’una zona considerad­a d’alt risc per les autoritats, els viatgers han de fer quarantena a la tornada. La indústria de viatges i de turisme pateix molt les conseqüènc­ies de la pandèmia, i l’estiu s’acosta.

Alemanya suma sis mesos de tancament total o parcial i encara lluita amb la tercera onada del virus. La incidència federal acumulada en 7 dies per 100.000 habitants era ahir de 169,3, pels 165,6 del dia anterior, segons dades de l’Institut Robert Koch (RKI), organisme de monitoratg­e de la pandèmia. El RKI va notificar ahir 11.907 nous contagis i 60 morts les 24 hores abans, si bé les xifres dels dilluns sempre són enganyoses, ja que molts centres regionals no envien dades en cap de setmana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain