La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un brot contagia 20 usuaris d’un asil d’Esparregue­ra després de ser vacunats

Un hospitalit­zat, una dotzena d’asimptomàt­ics i la resta amb símptomes lleus

- ÀLEX TORT JAVIER RICOU

No és un cas estrany ni tampoc imprevist, però sí que és excepciona­l per l’elevat número de contagiats d’una mateixa bombolla quan en teoria aquestes persones ja estan immunitzad­es. Un brot de coronaviru­s en una residència d’Esparregue­ra després d’administra­r la vacuna al febrer ha contagiat fins ara vint usuaris, gairebé la meitat dels residents del centre.

La direcció del geriàtric, la residència vella de Can Comelles, va informar aquest diumenge per carta els familiars dels usuaris que hi havia el brot. A la carta es recalca que en aquells moments tots els contagiats presentave­n “símptomes lleus” i que en una dotzena de casos no hi havia cap simptomato­logia.

L’alarma va saltar aquest cap de setmana quan els profession­als del centre van advertir que alguns avis presentave­n símptomes compatible­s amb la covid. El protocol establert per a aquests casos es va desplegar de seguida amb un test d’antígens ràpid a tots els usuaris.

Es van fer 52 proves: 32 van donar un resultat negatiu, i 20 d’aquests tests van donar positiu en coronaviru­s. Vuit dels usuaris contagiats presenten símptomes lleus, i els altres 12, segons recull la carta enviada als familiars, són asimptomàt­ics. Ahir, segons va poder saber La Vanguardia , un d’aquests usuaris va ser ingressat en un hospital per rebre més bona atenció.

Els primers familiars de residents que van advertir que passava alguna cosa estranya en aquesta residència van tenir notícia del brot diumenge al matí quan van anar al centre a buscar els seus parents per dinar fora d’aquestes instal·lacions o per fer un tomb amb ells.

Des del geriàtric se’ls va informar que les sortides i les visites estaven suspeses. Els residents que han donat positiu –tan bon punt es van saber els resultats es va contactar per telèfon amb als familiars dels contagiats– ja estan aïllats de la resta d’usuaris. Les visites i sortides ara només es permeten a les dependènci­es del que es coneix com la residència nova Can Comelles, unes instal·lacions sense interacció amb els usuaris allotjats a l’anomenada residència vella, on es va detectar el brot.

Joaquín Lopez-Contreras, cap de la Unitat de Malalties Infecciose­s de Sant Pau, qualifica d’“excepciona­l” aquest elevat número de contagiats en un sol brot entre persones ja vacunades, tot i que alhora fa una crida a la calma per no crear alarmes injustific­ades. El fet que la majoria d’aquests infectats presentin símptomes lleus “és la prova que la protecció de la vacuna, encara que no és una garantia total per evitar el contagi, sí que és, al contrari, molt eficaç en cas d’infecció”. Tomàs Pumarola, cap de microbiolo­gia del Vall d’Hebron, comparteix aquesta tesi. “Si aquest brot hagués tingut lloc fa sis mesos, abans de la vacuna, segurament molts d’aquests usuaris ara estarien hospitalit­zats”, aventura Pumarola. En aquest cas només un d’aquests usuaris ha estat evacuat, de moment, a un centre sanitari.

“El fet que la majoria d’aquests residents no presentin quadres mèdics greus –continua Pumarola– és la prova que la vacuna protegeix, i molt, si algú s’infecta

Els experts qualifique­n el brot d’“excepciona­l”, però recalquen que sense vacuna el resultat seria molt més greu

una vegada inoculat”.

Joaquín López-Contreras aventura que ara toca investigar per determinar l’origen de la soca que ha provocat aquest elevat nombre de contagis en una sola residència –Pumarola apunta que la britànica té molts números– i també obtenir informació sobre com és la vida d’aquests residents al centre (si hi ha molt de contacte entre ells) per si aquest dia a dia també hagués pogut influir en el fet que s’hagin contagiat gairebé la meitat dels residents. El virus l’ha pogut transmetre qualsevol d’aquestes persones vacunades (també el personal) per un contagi a fora. Els usuaris ja fa setmanes que es poden reunir amb els familiars.

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? Familiars i cuidadores passegen tres dones grans que resideixen en un asil del País Basc
LUIS TEJIDO / EFE Familiars i cuidadores passegen tres dones grans que resideixen en un asil del País Basc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain