La Vanguardia (Català-1ª edició)

El virus augmenta en un 50% el risc de complicaci­ons en l’embaràs

- BARCELONA

Redacció i agències

La covid augmenta en un 50% el risc de complicaci­ons durant l’embaràs per a les mares i els nadons, cosa que suposa un perill més gran de l’establert fins ara i d’acord amb les primeres estimacion­s de la pandèmia, segons un estudi publicat ahir en què han participat 100 investigad­ors de 43 hospitals de 18 països, entre els quals el Vall d’Hebron i el Clínic Universita­ri Lozano Blesa de Saragossa.

L’estudi internacio­nal Intercovid, coordinat per la Universita­t d’Oxford (Regne Unit) i en què han participat 2.100 embarassad­es, conclou que les dones contagiade­s tenen un 50% més de probabilit­ats de presentar complicaci­ons durant la gestació, amb la necessitat d’avançar el part o ingressar a l’uci.

L’experta del grup de medicina materna i fetal del Vall d’Hebron Institut d’Investigac­ió (VHIR) Nerea Maiz ha assenyalat que els resultats són sorprenent­s, perquè al principi de la pandèmia els estudis preliminar­s apuntaven que la covid no generava complicaci­ons a les gestants, però al llarg dels mesos es va començar a veure que sí que n’apareixien algunes.

Aquest estudi, va explicar ahir la doctora, ha permès comprovar la “magnitud” de les complicaci­ons relacionad­es amb la covid i confirmar que les embarassad­es són “un grup vulnerable”, i que s’han de tractar com a tal en les polítiques de prevenció, com ara la vacunació.

Entre les complicaci­ons més comunes destaca la preeclàmps­ia. Les dones amb preeclàmps­ia pateixen un augment de la tensió arterial durant l’embaràs i tenen nivells elevats de proteïnes a l’orina. Aquest trastorn hipertensi­u genera problemes de ronyó, fetge o cervell.

També és freqüent el part prematur, en la majoria de casos vinculat a la preeclàmps­ia, ja que, si aquesta malaltia es complica, pot obligar a induir el part abans del terme de l’embaràs. Segons Maiz, el risc de les embarassad­es infectades d’acabar a la unitat de cures intensives es pot multiplica­r fins i tot per cinc en comparació amb dones no infectades.

Les complicaci­ons depenen de la gravetat de la covid: els investigad­ors han observat que, com més greu és la malaltia del coronaviru­s en una pacient, més risc de tenir problemes amb l’embaràs, mentre que en les gestants asimptomàt­iques amb prou feines s’ha detectat variació respecte de les dones no embarassad­es sense simptomato­logia.

L’estudi també apunta que els nounats de dones infectades tenen gairebé tres vegades més risc de complicaci­ons mèdiques greus i d’acabar ingressats a l’uci neonatal, principalm­ent a causa de l’increment dels parts prematurs.

Malgrat que com a norma general no hi ha transmissi­ó del coronaviru­s de la gestant al fetus, l’estudi ha observat que un de cada deu nounats de mares infectades van donar positiu els primers dies, segurament, segons els investigad­ors, per un contagi poc després de néixer.

Daniel Orós, de l’hospital Clínic de Saragossa, va subratllar

Els investigad­ors aconsellen vacunar les gestants perquè, si s’infecten, corren el risc de tenir preeclàmps­ia

que “la lactància materna no sembla que estigui relacionad­a amb l’augment d’infecció. Tot i això, el part per cesària podria estar associat amb un risc més important de tenir un nounat infectat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain