La Vanguardia (Català-1ª edició)

Selecció Rosé 2021 Rosats Elegants i Delicats

-

tuós. L’anunci d’ahir dista molt de ser el d’una candidatur­a. És poc més que una declaració d’intencions i una demostraci­ó d’interès que, d’entrada, no sembla que s’hagi de trobar amb el rebuig del Govern central, que seria en definitiva l’encarregat de defensar les opcions de Barcelona –o d’una altra ciutat espanyola que aixequi el dit– davant els seus socis comunitari­s.

El novembre del 2020 la Comissió Europea va decidir impulsar la creació de l’HERA (acrònim de la denominaci­ó en anglès, Health Emergency Preparedne­ss and Response Authority). L’objectiu d’aquest organisme serà enfortir la coordinaci­ó de la Unió Europea davant grans emergèncie­s sanitàries

CALENDARI transfront­ereres, com la covid o altres crisis que hi puguin haver en el futur. L’HERA seria l’equivalent europeu de la nord-americana Autoritat Biomèdica de Recerca i Desenvolup­ament (Barda).

El 31 de març la Comissió Europea va obrir un període de consulta pública, que s’acaba el 12 de maig, per polsar l’interès de les ciutats i els estats per aquest nou organisme comunitari. Les candiprime­r contacte amb la ministra Carolina Darias. També hi ha hagut converses entre el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, i la ministra Arancha González Laya.

Mentrestan­t, les dues administra­cions catalanes han expressat la seva voluntat de crear un grup de treball per impulsar aquesta iniciativa conjunta, elaborar la proposta oficial i recollir les adhesions i les idees de les entitats i profession­als de la investigac­ió i la innovació en l’àmbit de la biomedicin­a i les ciències de la salut.

Els promotors d’aquesta precandida­tura no han entrat a avaluar qüestions com la de la infraestru­ctura que necessitar­ia aquesta autoritat europea. El fet que l’HERA sigui de nova creació fa que encara no se sàpiga, per exemple, quantes persones ocuparà o quin espai necessitar­à. D’entrada, tant Vergés com Colau es mostren esperançad­es. “És una oportunita­t. Barcelona té potencial, un ecosistema, un bon sistema sanitari, indústria, investigac­ió biomèdica. Barcelona i Catalunya estan molt ben posicionad­es”, va dir la consellera. “Som una ciutat molt ben posicionad­a, que té tots els elements per ser finalista, però hem de ser prudents perquè segur que hi haurà molta competènci­a”, va rematar l’alcaldessa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain