La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arquitectu­ra i moda es fusionen a la 080 digital

La 27a edició se celebra des d’ahir i fins dijous a la Pedrera

- ISABEL CLARÓS Eñaut. Antonio Marcial

les seves aparicions estel·lars quan, vestit amb una bata de dormir, va saludar Barack i Michelle Obama quan el llavors president dels Estats Units va anar a la residència dels Cambridge durant la seva visita oficial al Regne Unit.

La imatge dels nens és cosa de Caterina. Fotògrafa aficionada, és l’autora de les fotos privades dels seus fills que, tot i això, posa al servei de la corona. En aquest sentit segueix la pauta de la mare d’Elisabet II, que en els seus temps de reina va encunyar una frase que enclou el secret de la popularita­t de la corona: “Per estimar-nos, ens han de conèixer”.

Guillem i Caterina no han posat pegues que els seus tres fills sumin actius, però són ells els que treballen perquè quedi clar que s’estan guanyant el tron. Des que es van casar, han fet nombroses gires per tot el món, especialme­nt als països de la Commonweal­th. Si toca ballar, es balla; si toca assistir a un sopar de gala amb tiara i joies, s’hi assisteix. Guillem s’ha revelat com un home pausat, i, malgrat que Caterina, més vital i extraverti­da, no l’enfosqueix, sí que sembla, de vegades, que és qui el sosté al paper protagonis­ta.

La imatge de Caterina ha guanyat punts en comparació amb la de la seva cunyada Meghan Markle. La primera, amb més responsabi­litats i menys marge d’error, no s’ha queixat mai de la seva posició, mentre que la segona només ha vist pegues a pertànyer a una de les famílies més privilegia­des del món. Totes dues sabien amb qui es casaven; la diferència és que Caterina va acceptar el càrrec amb les seves càrregues. No li ha anat malament.

La Pedrera, l’edifici més emblemàtic de Gaudí al passeig de Gràcia, s’ha convertit en protagonis­ta de la 27a edició de la 080 Barcelona Fashion, que va arrencar ahir. Per segona vegada se celebra en format digital, i això significa que els 22 dissenyado­rs no presenten les col·leccions amb desfilades tradiciona­ls, sinó amb breus filmacions. Els enregistra­ments es van fer fa dues setmanes en cinc espai diferents de la casa Milà (l’entrada, el pis modernista, les antigues cotxeres i golfes i el terrat) i fins dijous s’emeten cada tarda a partir de les 18 hores per la web oficial de la 080.

Abans de la primera desfilada, el conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Ramon Tremosa, va fer un breu parlament des del terrat de la Pedrera, on va destacar que la 080 “és una plataforma de moda compromesa amb la innovació, la sostenibil­itat i la creativita­t, que vol contribuir a projectar la nostra indústria i la ciutat de Barcelona com a recipient de talent i creació”. I va reiterar el compromís de la Generalita­t “de continuar treballant amb les empreses i entitats del sector de la moda de Catalunya per mantenir i potenciar aquest ecosistema, per fer-lo encara més fort i competitiu”.

Juan Avellaneda va ser l’encarregat d’inaugurar la 27a edició, al vestíbul de l’entrada amb la seva col·lecció La nuité clairée. La seva aposta és l’esmòquing per a home i dona, i els vestits estampats inspirats en la porcellana xinesa, que neixen de peces de sastreria. I tot en quatre colors: blanc, negre, vermell i blau, els tons de la cultura mediterràn­ia.

Tot seguit, (Olga) Menchén Tomàs va presentar Duende, des del pis modernista, inspirant-se

Mare de Déu de Montserrat, Zita, Toribi de Mogrovejo, Domènec, Gregori, Tertulià, Antem, Teòfil, Càstor, Esteve, Zita en aquest talent gairebé màgic. La dissenyado­ra juga amb volums volàtils de faldilles i vestits llargs, i amb els teixits creant combinacio­ns sorprenent­s. L’ús de gases estampades i sedes amb inspiració oriental amb colors com el blau porcellana, el verd poma o el taronja mandarina donen a la col·lecció un aire d’energia

La quarta col·lecció de la firma Eñaut, Logging 4%, posa l’accent en la desforesta­ció i l’explotació forestal. Pel terrat de la Pedrera hi van transitar camises oversize, dessuadore­s, granotes, abrics i peces de sastreria amb els colors de la terra, i també amb quadres.

The Label Edition ha triat les antigues golfes on estaven situades les bugaderies per ensenyar la seva nova col·lecció Love echo. Bruses i baggy pants de colors vius i detalls com volants o grans botons que enalteixen l’exuberànci­a.

Fresh and Bloody és la proposta genderless (sense gènere) d’Antonio Marcial. És una moda inspirada en els noranta però reinterpre­tada pel dissenyado­r, que ha triat per al debut la sala Gaudí, que antigament van ser les cotxeres. Siluetes amples i muscleres es barregen amb línies més cenyides. Teixits lleugers conviuen amb el denim, que passa a ser elegant i trencador, i combinen amb el punt amb noves formes i patrons.

La jornada la va tancar, al terrat, un altre debutant del certamen, Álvaro Calafat, amb la seva col·lecció Capítulo 1. Desequilib­rio, inspirada en Dant i la Divina Comèdia. Línies corbes per simbolitza­r el diví i rectes per a l’humà, i on els complement­s són el fil conductor de la col·lecció que contrasta els colors.

“Més de vuitanta països van veure les desfilades de l’edició anterior en directe o en diferit, i amb les desfilades físiques això és impossible –afirma Marta Coca, responsabl­e de la 080–.

“Potser en un futur la 080 tornarà a ser una passarel·la física, però els continguts digitals han vingut per quedar-se. El format digital ha estat un pol d’atracció per a nous dissenyado­rs, alhora que un revulsiu per als més tradiciona­ls”, va afegir.

La primera jornada la va inaugurar Juan Avellaneda i la va tancar el debutant Álvaro Calafat

 ?? GEOFF PUGH / GTRES ??
GEOFF PUGH / GTRES
 ??  ?? Els quadres destaquen a la col·lecció inspirada en la desforesta­ció
Els quadres destaquen a la col·lecció inspirada en la desforesta­ció
 ??  ??
 ?? PHIL HARRIS/DAILY MIRROR / GTRES RESS / GTRES ??
PHIL HARRIS/DAILY MIRROR / GTRES RESS / GTRES
 ?? ECHT / GTRES ??
ECHT / GTRES
 ??  ??
 ??  ?? Els noranta marquen la col·lecció genderless
Els noranta marquen la col·lecció genderless

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain