La Vanguardia (Català-1ª edició)

La igualtat als Oscars

- María del Puy Alvarado

Qualsevol, independen­tment d’on visqui i de la llengua que parli, pot escoltar a partir d’ara La Divina Comèdia, de Dante Alighieri. El Govern italià acaba de posar a disposició del públic universal un audiollibr­e del magne poema, en 33 idiomes (entre els quals el català i el castellà). El regal forma part dels actes que commemoren el VII centenari de la mort de l’autor. / Fernando García

FAcadèmica de Hollywood i productora

a un parell d’anys vaig rebre la notícia de la nominació a l’Oscar de Madre amb Rodrigo Sorogoyen, Marta Nieto i gran part de l’equip del curtmetrat­ge. El moment va ser màgic. Vam saltar d’alegria, ens vam abraçar i ho vam celebrar fins ben entrada la nit. Setmanes després vam anar a Los Angeles per gaudir de la gala, de l’espectacle i de les festes posteriors envoltats d’amics i molta gent.

Aquest any, en plena pandèmia, va arribar una segona nominació. Tot un somni. Aquesta vegada va ser per al documental El agente topo, i les circumstàn­cies no podien ser més diferents: des de casa i sola, però no per això menys emocionant. De la cerimònia n’he gaudit des de la sala d’estar, sense amics ni festes, però profundame­nt feliç de formar part d’una pel·lícula tan especial. És un orgull que aquest homenatge a la nostra gent gran hagi arribat tan lluny i hagi commogut tants espectador­s. Aquest projecte va arrencar amb les 4 M: Maite Alberdi, Marcela Santibáñez, Marisa Fernádez Armenteros i jo, María del Puy Alvarado. Després s’hi van anar afegint més socis fins a armar una coproducci­ó de cinc països. És curiós com al principi em sorprenia trobar a les reunions tres dones més liderant la pel·lícula. Per desgràcia, aquesta falta de presència femenina és habitual i no és exclusiva del sector del cinema. Segons l’informe del CIM del 2019, al nostre país només un 30% dels càrrecs de responsabi­litat els ocupen dones.

Per fortuna, la recent edició dels Oscars ha estat la que ha tingut més presència femenina de la història. Un gir positiu cap a la igualtat: 74 nominacion­s per les 66 de l’edició passada. De fet, dues d’aquestes nominacion­s van ser a la categoria de millor direcció: Chloé Zhao per Nomadland, que s’ha convertit en la segona dona i la primera asiàtica que guanya l’Oscar com a directora, i Emerald Fennell per Una joven prometedor­a. Que dues dones siguin nominades en aquesta categoria és poc habitual. Precisamen­t quan fets com aquests ens deixin de sorprendre i deixin de ser notícia, la igualtat serà més a prop que mai. Fins aleshores, no. Maite Alberdi i Marcela Santibáñez, directora i productora d’El agente topo, també han fet història, ja que són les primeres dones xilenes nominades. A més, la pel·lícula ha estat l’única llatinoame­ricana i en castellà de la cerimònia.

Aquests exemples ens demostren que de mica en mica les profession­als anem ocupant llocs de més responsabi­litat i trenquem així els sostres de vidre i creem referents. No soc experta en igualtat de gènere, però sí que parlo des de la meva pròpia experiènci­a després de 15 anys al capdavant de la productora Malvalanda, de què soc fundadora.

Durant aquest temps he experiment­at com parlar de temes com el feminisme o la discrimina­ció positiva genera molt de debat, incomodita­t i de vegades crispació. És habitual que només ens preguntin a nosaltres sobre la situació de la dona en la indústria, però personalme­nt m’interessar­ia que el debat anés més enllà i que cada vegada hi hagués més companys homes opinant sobre això. Perquè és un camí que hem de recórrer plegats.

De mica en mica les profession­als anem ocupant llocs de més responsabi­litat i trenquem els sostres de vidre

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain