La Vanguardia (Català-1ª edició)

La redescripc­ió

- Josep Maria Ruiz Simon

En general, els éssers humans no desitgen que els redescrigu­in. Desitgen que els considerin en els seus propis termes”. Amb aquest parell de frases i una breu caracterit­zació del protagonis­ta en passat imperfet que després s’aniria desfent com un gelat a l’agost es podria escriure un bon inici de novel·la. Però aquest passatge no es troba al començamen­t de cap obra de ficció, sinó enmig d’un assaig filosòfic: Contingènc­ia, ironia i solidarita­t (1989), de Richard Rorty. Forma part d’un capítol on es parla de la redescripc­ió i el seu poder. Tothom tendeix a veure’s d’una determinad­a manera i aspira a explicar la seva vida com si fos una narració coherent on el que es fa i el que s’espera es correspon amb el que es pensa i on el que es pensa es considera justificat i argumentab­le a partir del lèxic de la taula de valors que un creu compartir amb la societat o amb el grup o la comunitat amb què, al cap i a la fi, s’identifica. La redescripc­ió, que pretén posar en evidència que la realitat no es correspon amb el relat que en fan els qui la protagonit­zen, amenaça aquella visió i soscava aquesta aspiració. I és per aquest motiu, segons Rorty, que és potencialm­ent cruel i té el poder d’humiliar.

Com assenyala aquest filòsof nord-americà, hi ha poques maneres tan efectives de ferir un altre com mostrar-li que les coses que li importen són obsoletes, absurdes, inútils o del tot menyspreab­les. Per il·lustrar-ho, posa un exemple esplèndid, el d’un nen a qui li descriuen com a brossa i li llencen a les escombrari­es els per a ell valuosos objectes amb què teixeix les fantasies dels seus jocs. Altres exemples menys brillants podrien donar llum a un aspecte que el de Rorty deixa a les fosques. Com el de la feminista de tota la vida que veu redescrits com a transfòbic­s els seus arguments sobre les possibles conseqüènc­ies jurídiques de l’autodeterm­inació de gènere, el de l’home entrat en anys que veu redescrits com a masclistes els comportame­nts que durant tota la vida havia considerat com a galanterie­s o el del liberal conservado­r de manual que, quan repeteix les línies del llibre que personific­a, es veu definit com a feixista. Amb independèn­cia del que es pensi en cada cas sobre el redescrit, aquests exemples posen de manifest fins a quin punt el poder de la redescripc­ió té molt a veure amb la seva aptitud de fer passar per mereixedor de les penes de l’infern el que abans es podia absoldre i amb la seva capacitat consecutiv­a de ferir l’amor propi frustrant un inevitable i inofensiu desig de reconeixem­ent, que, sense el canvi de regles de joc que vol comportar, es veuria satisfet.

La redescripc­ió sempre ha estat present en l’arsenal de la política. Però poques vegades ha estat tan usada com ara com a instrument de confrontac­ió. El fet que el resultat d’aquest conreu intensiu sigui el moviment d’una part de la societat en una direcció oposada a aquella cap a la qual els redescript­ors la volen empènyer amb pedagògica agressivit­at deu tenir alguna cosa a veure amb les lleis del que alguns savis anomenen la política de les emocions.

Tothom aspira a explicar la seva vida com si fos una narració coherent

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain