La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Caravaggio de 1.500 euros

La pintura, que es va atribuir al cercle de Ribera, podria arribar als 150 milions

- TERESA SESÉ

Des que va saltar la notícia, el món de l’art aguanta la respiració. I hi ha motius. Poques notícies desperten més excitació entre els especialis­tes que la troballa d’un quadre perdut durant segles. I més si l’autor pot ser Michelange­lo Merisi da Caravaggio, un dels pintors més importants de la història. Però una gran part del seu llegat es va perdre o està en parador desconegut. Les circumstàn­cies que envolten la rocamboles­ca aparició de l’Eccehomo del “cercle de Ribera” –que havia de sortir a subhasta a Madrid per 1.500 euros i que just després que se’n publiqués la imatge al catàleg alguns experts van sospitar que es podria tractar d’un Caravaggio– supera de llarg els límits de les habituals disquisici­ons d’autoria entre estudiosos i agafa un aire molt més novel·lesc.

La coronació d’Espines, un oli sobre tela de 111 per 86 centímetre­s, havia d’haver sortit a la licitació a la casa de subhastes madrilenya Ansorena

el 8 d’abril, però un dia abans el Ministeri de Cultura, alertat per especialis­tes del Museu del Prado, el va declarar inexportab­le i pocs dies després la Comunitat de Madrid en va tramitar la declaració de bé d’interès cultural, per la qual cosa no es pot vendre sense coneixemen­t de l’Estat, que es reserva el dret de tempteig pel preu que estableixi la família amb un comprador. En paral·lel, i desconcert­ats per l’expectació dels especialis­tes tant nacionals com internacio­nals que els dies abans van arribar a Madrid per veure l’obra in situ, Ansorena el va retirar de la venda.

L’Eccehomo, que en una venda lliure a l’estranger podria arribar als 150 milions d’euros –per bé que el preu es podria veure reduït al voltant dels 30 milions, ja que no pot sortir d’Espanya–, és propietat de la família Pérez de Castro Méndez, fills del fundador de la coneguda escola de disseny IADE. “La família ho ha viscut amb una enorme sorpresa i intenta portar-ho amb la màxima discreció. Tenen una vida i volen que tot això hi interferei­xi el mínim possible”, assenyala Jorge Coll, conseller delegat de la galeria Colnaghi, tota una institució del món de l’art i les antiguitat­s fundada el 1760 i amb seus a Madrid, Londres i Nova York, a qui els propietari­s del quadre han designat portaveu i que serà qui s’encarregar­à de l’estudi, la restauraci­ó i la venda posterior. “Després de l’enorme enrenou mediàtic, és el moment de parlar amb els experts, d’estudiar tota la documentac­ió que hi ha i de restaurar el quadre. La família no té pressa i és ella qui al final prendrà la decisió que vulgui prendre”.

Jorge Coll assegura que el quadre és a Madrid i que no hi ha dubtes que es tracta d’un Caravaggio, “per bé que la història de l’art no pertany a ningú: abans cal escoltar totes les veus”, diu. Assegura que és mentida que la família hagi rebut ofertes milionàrie­s, com s’ha afirmat, i no li sorprèn que s’anés a subhastar amb un preu de sortida tan inusualmen­t per sota fins i tot per a una còpia d’època de Ribera. “Ansorena té cent anys d’experiènci­a, però per a una subhasta rep de cop 1.500 quadres amb vernissos antics... No és fàcil. Però ha fet el havia de fer: quan se n’adona aixeca la mà, atura la venda i diu a la propietat que ho estudiï”.

El quadre curiosamen­t el tenia la família des del 1823, quan un avantpassa­t, Evaristo Pérez de Castro, va intercanvi­ar a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando un quadre d’Alonso Cano per un Eccehomo de Caravaggio. La família, afirma Coll, no tenia constància d’aquesta dada, que ha fet pública la mateixa Acadèmia, i va ser fa uns 15 anys, durant una taxació, que es va atribuir al cercle de Ribera.

La seva destinació natural seria el Museu del Prado? “Jo he passat la meva joventut allà; seria positiu per al museu, per a la ciutat i per al país, però la meva missió és defensar l’interès de la propietat, trobar el millor comprador, tot i que per descomptat el museu podrà exercir el dret de tempteig”.

El portaveu de la família propietàri­a, Jorge Coll, desmenteix que s’hagin rebut ofertes milionàrie­s

 ?? CORTESIA COLNAGHI ?? La coronació d’Espines, que podria ser de Caravaggio
CORTESIA COLNAGHI La coronació d’Espines, que podria ser de Caravaggio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain