La Vanguardia (Català-1ª edició)

El full de ruta

- PER L’ESCAIRE Santi Nolla

Van dir que el Barça estava acabat, que trigaria anys a guanyar un títol, que no hi havia plantilla ni projecte ni res de res. Avui, pocs mesos després, el FC Barcelona depèn de si mateix per guanyar la Lliga i pot ser líder dijous si supera el Granada al Camp Nou, quan falten cinc jornades perquè s’acabi el campionat. El Barça, amb el lideratge esportiu de Ronald Koeman, va dissenyar un full de ruta per rebel·lar-se i per iniciar el que ha estat una de les remuntades més espectacul­ars en la història de la Lliga. Va arribar a estar a 12 punts del líder en la jornada 10. Mai a la història de la Lliga el campió final no ha remuntat aquesta diferència.

El full de ruta va passar per unir el vestidor i per dissenyar un sistema tàctic capaç de competir en què els jugadors se sentissin còmodes. Els futboliste­s es van conjurar i a partir del gener, amb un Messi també molt endollat, tot va canviar. Koeman es va treure de la llibreta els tres centrals, dos carrilers i un sol punta avançat, l’equip hi va creure i van arribar els bons resultats.

Tres jugadors van començar a funcionar molt millor: Busquets, De Jong i Griezmann. També es va trobar més còmode Alba. El tècnic ja havia parlat amb De Jong per demanar-li un punt més. L’holandès ha estat un dels motors des del gener i ha tornat a ser candidat a millor migcampist­a europeu. Aquell crac de l’Ajax ha tornat. També el millor Busquets, més protegit al darrere i a les bandes. I Griezmann.

El francès curiosamen­t no hi ha sigut en cap dels fracassos més escandalos­os. No va ser titular en el 8-2 contra el Bayern a Lisboa i aquesta

El Barça ha trobat un camí tàctic que millora el rendiment dels jugadors i en què l’equip creu

temporada no ha estat titular en cap dels dos clàssics que el FC Barcelona va perdre contra el Reial Madrid. Tampoc no hi va ser en el 2-0 del Sevilla a la Copa, que va semblar, en principi, l’adeu a una competició sempre afí al Barça. Si a l’inici de temporada es va elevar Suárez i es va enterrar a l’infern Griezmann, al final pot passar que el francès sigui més decisiu que l’uruguaià en la consecució del títol de Lliga.

La sensació és que ha trobat el seu lloc en aquesta punta dissenyada per Koeman de davanter més avançat que permet a Messi llibertat de moviments i deixa més espais. El canvi de mentalitat del vestidor i el tàctic són l’explicació del bon moment d’un Barça que ha sabut combinar els jugadors veterans amb els més joves. La plantilla ja és indiscutib­le i no és apallissad­a mediàticam­ent com al principi de temporada i l’equip es beneficia de la bona planificac­ió després del 8-2 amb Bartomeu i del bon ambient que regna al club després del triomf de Laporta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain