La Vanguardia (Català-1ª edició)

ESPORTS SENSE FRONTERES

-

lf t

NEUTRALITA­T

Tot i que el seu estadi és al cor del barri catòlic i la immensa majoria dels seus fans són republican­s, el Derry FC no vol saber res de política i prohibeix les banderes tricolors i qualsevol tipus de càntic o símbol sectari. Per arribar a Brandywell hi ha dues rutes: una passa per l’escenari del diumenge sagnant i murals que diuen “Benvingut al Derry lliure” i una altra per barris protestant­s decorats amb la Union Jack. Per ajudar el club en una greu crisi financera en començar el mil·lenni, Man United, Reial Madrid, Celtic i un Barça amb Puyol al capdavant van jugar amistosos a Brandywell. predominan­tment lleialista en què els seus seguidors preferien no posar el peu, i la situació es va fer insostenib­le. L’any següent es va retirar de la competició. Eren els temps de Margaret Thatcher, les vagues de fam dels presos de l’IRA, les bombes, els assassinat­s, Bobby Sands i Bernadette Devlin.

Els foylesider­s (així anomenats perquè el riu Foyle divideix Derry) van sobreviure com una entitat amateur durant tretze anys, fins que el 1985 van obtenir un permís especial de la UEFA per participar en les competicio­ns de la República d’Irlanda. Després d’un començamen­t difícil, el trasllat va ser un èxit inqüestion­able. Centenars dels seus seguidors van començar a seguir l’equip en els desplaçame­nts a Dublín, Cork, Dundalk o Galway, alliberats de la por de ser apedregats per fanàtics unionistes, per veure en acció a un gran conjunt en què destacaven el brasiler Nelson Da Silva, el iugoslau Alex Krstic i el sud-africà Owen Da Gama. Aquest últim, que era negre, va preguntar quan va arribar a l’aeroport, mentre esperava les maletes, si hi havia discrimina­ció, i el directiu encarregat de rebre’l li va dir: “Fill, aquí trobaràs tots els problemes que et puguis imaginar, però no el racial”. Al cap de poc temps els nens que naixien portaven el seu nom. La 1998-1999 el club va fer el triplet, i poc després va rebre el Benfica.

Ara és el Brexit el que complica la vida al Derry FC, com antigament la guerra civil. La frontera es troba a només cinc quilòmetre­s de l’estadi de Brandywell i de moment s’ha evitat que hi hagi controls duaners i de passaports, però si el compromís actual es torna insostenib­le (els unionistes el consideren inacceptab­le), els desplaçame­nts per carretera es convertiri­en en un problema, a més de qüestions com les asseguranc­es i l’estatus dels jugadors, part dels quals tenen la residència a l’Ulster i part a la República. Un 78% dels habitants de la ciutat van votar a favor de la permanènci­a en Europa, el quart percentatg­e més alt de tot el Regne Unit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain