La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya alerta de la vulnerabil­itat a l’alça dels joves

Més d’un terç no té ingressos i són els menys protegits pels ERTO

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Atenció a la ferida que la pandèmia està ocasionant entre els més joves. Aquest va ser el missatge d’alerta llançat ahir pel Banc d’Espanya, en recalcar que la crisi de la covid ha colpejat un col·lectiu que encara arrossegav­a les conseqüènc­ies de la recessió anterior. El director general d’Economia i Estadístic­a, Óscar Arce, va desgranar les primeres evidències del tsunami ocasionat pel coronaviru­s i va advertir que la necessitat d’actuar per pal·liar l’impacte en processos vitals clau com l’emancipaci­ó, la decisió de ser pares o sobre el mercat immobiliar­i.

Arce va parlar de l’increment de la “vulnerabil­itat laboral” entre els treballado­rs de menys edat. “Els joves s’han beneficiat menys de l’aplicació dels ERTO”, va concloure. “Segurament” pel seu elevat grau de temporalit­at han estat menys protegits pel paraigua dels ERTO i, en els casos en què han tingut la feina suspesa, aquesta eina no els ha facilitat amb el pas dels mesos la reincorpor­ació a l’activitat. Al contrari, la seva probabilit­at de tornar a treballar és menor que per als que no estaven en ERTO, assenyala l’anàlisi del supervisor.

Així, en especial en el grup d’edat de fins als 29 anys, entorn d’un terç dels ocupats que van perdre la feina el segon trimestre del nefast 2020 havien tingut un contracte temporal. Per als més grans de 45 anys, no arribaven al 20%. En canvi, set de cada deu assalariat­s de més edat es van beneficiar d’un ERTO amb independèn­cia del tipus de contracte, 15 punts més que entre els d’uns vint anys.

El director general d’Economia del Banc d’Espanya va recordar a més que molts dels joves ocupats estan en les “indústries socials” com l’hostaleria i el comerç, que continuen patint considerab­les limitacion­s en l’activitat. Sectors en molts casos amb menys potencial per teletrebal­lar. Per tot això, Arce avisa que ja noten que la crisi està afectant les rendes dels més joves, com evidencia l’increment del percentatg­e de joves sense ingressos: el febrer del 2020, és a dir abans de l’esclat de la pandèmia, suposaven el 30% dels menors de 30 anys. El desembre de l’any passat representa­ven un 35%.

“Per a molts joves aquesta pandèmia ve a ploure sobre mullat”, va assenyalar Auró en referència que part del col·lectiu va patir amb la crisi financera un fort descens en el nivell de renda, del qual no es va recuperar ni tan sols durant els anys d’expansió, i les seves dificultat­s en l’accés a l’habitatge. I atès l’elevat pes en sectors molt afectats, en la temporalit­at i la rotació, “la pandèmia intensific­arà dinàmiques negatives”, que hem vist arran de les crisis anteriors va assenyalar el responsabl­e de l’organisme supervisor. Entre elles, les enormes dificultat­s per accedir a un habitatge de lloguer i, per descomptat, en propietat, pel baix nivell d’ingressos i l’enduriment en les condicions de les hipoteques.

El quadre es completa a més amb un problema estructura­l –la pressió progressiv­a sobre el sistema públic de pensions per l’envellimen­t de la població– i un altre d’origen conjuntura­l –la voluminosa factura per a les administra­cions públiques de la lluita contra la pandèmia– que recauen sobre l’esquena de les generacion­s més joves. El director general d’Economia va recordar que el deute públic s’ha disparat fins al 120% del PIB i es mantindrà en aquest nivell si no s’apliquen mesures d’ajust quan la recuperaci­ó econòmica s’hagi encarrilat.

Davant la desfavorab­le situació per als joves, des del Banc d’Espanya van assenyalar entre les reformes prioritàri­es la millora de les polítiques actives d’ocupació. “Cal replanteja­rles”, va reclamar Óscar Arce.

Preguntat per l’anunci de reduir a tres els tipus de contractes que ha promès el Govern a Brussel·les per combatre la dualitat del mercat laboral, el representa­nt de l’organisme que comanda Pablo Hernández de Cos va evitar pronunciar-se fins que hi hagi una proposta en ferm. En tot cas, va apuntar que la seva eficàcia “dependrà dels detalls més que del nombre de contractes”.

Això sí, Arce no va tenir objeccions a criticar les nombroses reformes laborals que s’han anat aprovant durant anys: “Hi ha molt a fer en el mercat de treball. No hem fet els deures en les últimes dècades”.

“PLOU SOBRE MULLAT” La pandèmia agreuja deficiènci­es de l’anterior crisi, avisa Óscar Arce

GENERACION­S HIPOTECADE­S Han d’afrontar un dèficit públic disparat i el cost de l’envellimen­t

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Els treballado­rs joves tenen un gran pes en sectors com l’hostaleria i el comerç
PERE DURAN / NORD MEDIA Els treballado­rs joves tenen un gran pes en sectors com l’hostaleria i el comerç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain