La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 64% de les dones opten pel teletrebal­l per conciliar millor

- CONCHI LAFRAYA

El teletrebal­l, que fins abans de la pandèmia era una cosa testimonia­l a Espanya (un 3,2% el 2018), va prenent força, malgrat una laxa normativa. Tot i això, només un 12% dels empleats volen teletrebal­lar tots els dies. O vist des de l’altre extrem, el 88% dels empleats preferiria no haver de treballar de forma remota cada dia.

L’opció preferida pels enquestats és la de teletrebal­lar tres dies a la setmana, assenyalad­a per un 36% dels consultats, seguida de dos dies setmanals, amb un 32% i un 9% que optaria per teletrebal­lar quatre dies a la setmana, segons un informe titulat Un lloc de treball sostenible: cap a un model remot i presencial, elaborat per l’escola de negocis Iese i la consultora Savills Aguirre Newman.

L’informe recull que de les experiènci­es de treball remot viscudes durant el confinamen­t han pres força “certs mites” que fan referència a l’espai de treball, com que tothom vol teletrebal­lar. Bé és cert que el segment de treballado­rs que més advoca per aquesta formula són les dones (64%) amb una edat mitjana de 39 anys. Els motius? Evidentmen­t, el poder cuidar a les família (61%), estalviar diners en transport (48%) i practicar algun esport o hobby (48%).

L’estudi també posa en relleu que hi ha certes profession­s, des de perruquers a dentistes, passant per jardiners, mecànics, cirurgians o professors d’educació infantil que no poden treballar en remot.

Alguns empresaris critiquen el teletrebal­l sota l’argument que es rendeix menys. L’informe, elaborat amb quatre estudis i enquestes a 3.450 treballado­rs d’onze països, afirma que les persones que treballen en remot entre dos i tres dies a la setmana aporten un increment del rendiment del 19% i de la qualitat de la feina de fins a un 18%.

Altres de les queixes són que amb el teletrebal­l hi ha menys innovació. En aquest sentit, l’informe admet que les reunions o àpats de feina poden augmentar la interacció i la creativita­t, però proposa que el futur passa per “trobades esporàdiqu­es amb una freqüència determinad­a”.

A més, les enquestes realitzade­s certifique­n que les reunions en línia són més eficaces (68%), davant les reunions presencial­s (59%).

Com a conclusió, l’informe destaca que el teletrebal­l depèn molt de “la capacitat d’autogestió de cada persona” perquè les hores efectives treballade­s en remot i a l’oficina són similars, tant abans de la pandèmia com ara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain