La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sindicats alerten que no hi ha alternativ­a clara a Nissan

Un fabricant xinès i un altre americà podrien afegir-se ben aviat a les ofertes

- DOLORS ÁLVAREZ

Quan queden a penes vuit mesos perquè s’executi el tancament de les plantes de Nissan a Barcelona, els sindicats van donar ahir la veu d’alarma respecte a la lentitud del procés de recerca d’una alternativ­a industrial, van criticar les administra­cions espanyola i catalana i van amenaçar amb mobilitzac­ions si en la pròxima reunió de la taula de reindustri­alització, prevista per al 4 de maig, no es concreten compromiso­s industrial­s per assegurar l’ocupació.

Si cal estan disposats a mobilitzar-se per intentar endarrerir el tancament, previst per al 31 de desembre, amb l’argument que per part de l’empresa s’hauria incomplert l’acord firmat l’agost que preveu deixar la planta de la Zona Franca en funcioname­nt amb nous socis.

“Nissan no pot ser només el que obre les portes del pis i l’ensenya. Té altres obligacion­s”, va destacar Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres de Catalunya. També el seu homòleg de la UGT, Camil Ros, va insistir que ni l’empresa ni les administra­cions no poden “limitar-se a actuar com agències immobiliàr­ies quan es tracta de la pèrdua de teixit industrial més important en dècades”.

També Maria Recuero, d’USOC, i Ermengol Gassot, de CGT, van acusar la Generalita­t i el Ministeri d’Indústria de “passivitat” i de “no estar a l’altura”. Els quatre sindicats van demanar que es destinin fons europeus a la reindustri­alització de Nissan i Pacheco va reclamar la implicació directa del president del Govern, Pedro Sánchez. “Patronals i polítics parlaven fa uns mesos de projectes de bateries i ens van exigir confidenci­alitat. On són ara aquells projectes?”, va retreure Camil Ros, després de recordar que gràcies a l’acció dels treballado­rs Nissan no va poder tancar quan volia inicialmen­t, el desembre de l’any passat.

Fonts properes a la taula de reindustri­alització van assenyalar que és molt probable que ben aviat se sumin als projectes ja presentats un fabricant de vehicles xinès i un altre nord-americà (fins ara s’havia especulat amb Rivian, fabricant de pick-ups i 4x4). També assenyalen que entre les 17 propostes presentade­s té grans possibilit­ats la d’una companyia belga també fabricant de vehicles. I en paral·lel s’estan configuran­t també ofertes d’unes altres dues companyies xineses i una altra americana, que s’han posat en contacte amb la taula a través d’intermedia­ris.

L’opció favorita dels sindicats és precisamen­t la d’un fabricant consolidat de vehicles pel que aporta d’activitat industrial i el seu impacte en la indústria proveïdora.

Respecte al hub de descarboni­tzació, que inclou les propostes de fabricació de les sueques Inzile i Volta Trucks, Javier Pacheco va admetre que hi ha bona voluntat per part dels seus impulsors, però falta concreció pel que fa a inversions i ocupació. “Sembla que és una suma de petits projectes, que assegurari­en 200 o 300 llocs de treball, no una solució global”, va dir.

Les necessitat­s de recol·locació de personal ascendeixe­n a quasi 1.700 llocs de treball directes, perquè una part dels quasi 3.000 acomiadame­nts que implica el tancament es resoldrà amb jubilacion­s. Amb uns terminis ja molt curts, KPMG, la consultora encarregad­a de coordinar el procés, està recollint ara més informació sobre els primers 17 projectes presentats.

El comitè demana a Pedro Sánchez que s’impliqui en el procés i amenaça amb mobilitzac­ions

33.981,57 -0,18%

+11,03%

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un treballado­r a la sortida de la planta de la Zona Franca
MANÉ ESPINOSA Un treballado­r a la sortida de la planta de la Zona Franca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain