La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ercros invertirà a Tarragona 40,4 milions

El pla 3D, fins al 2025, aposta per l’eficiència energètica

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Ercros va anunciar ahir el seu nou pla estratègic (2021-25) amb inversions per valor de 40,4 milions als cinc centres de producció de Tarragona, Vila-seca (2), Flix (Ribera d’Ebre) i Tortosa (Baix Ebre). El denominat pla 3D concentra la major part de l’esforç inversor en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de l’impacte de l’activitat industrial de la companyia química en l’escalfamen­t global del planeta.

“Amb aquest pla volem transforma­r Ercros en una empresa sostenible, lluitant en tres camps que són semblants als que estan treballant la Unió Europea i el Govern espanyol: diversific­ar, digitalitz­ar i descarboni­tzar”, va resumir Agustín Franco, director general de negocis d’Ercros.

La companyia aspira a atreure part dels fons previstos per la Unió Europea per a la recuperaci­ó econòmica en la pandèmia, encara que no supedita el seu pla de futur als ajuts públics. “Ercros farà el pla 3D amb fons europeus o sense; si hi ha ajuts europeus o qualsevol altre tipus d’ajuda, s’accelerarà el pla previst”, va afegir Franco.

El 85% de les inversions es destinaran a nou projectes de descarboni­tzació, amb l’objectiu de reduir un 35% les emissions directes de diòxid de carboni de les seves cinc plantes. Es construirà, per exemple, un parc fotovoltai­c a la fàbrica de Flix i una nova unitat de producció de vapor a través de la combustió de biomassa a les dues plantes de Vila-seca.

El 13% de les inversions del pla estratègic es destinaran a quatre projectes de digitalitz­ació, per millorar l’automatitz­ació, i l’altre 2% es dedicarà a diversific­ar la producció.

Malgrat la inversió estratègic­a per digitalitz­ar els sistemes de producció, Ercros va assegurar ahir que els projectes no suposaran una retallada de les plantilles. La companyia dona feina ara de forma directa 474 persones en les cinc plantes.

La química catalana preveu que el pla d’inversions crearà entre 10 i 20 llocs de treball directes i 30 llocs de treball indirectes més fins al 2025. A més, durant l’execució dels projectes es contractar­an de mitjana entre 20 i 60 persones cada any (2021-25).

El 2020, malgrat la reducció de la demanda de productes químics per la pandèmia, Ercros va facturar 284 milions. L’exportació va copar el 38% de les vendes. “La indústria química ha patit menys que altres sectors atesa la seva diversific­ació, però no ha estat exempta del patiment general per la pandèmia; l’any passat hi va haver una disminució de les vendes”, va advertir Franco.

Alguns dels projectes de digitalitz­ació i descarboni­tzació aniran més enllà de l’any 2025 i s’estendran fins al 2029. Si es compleix el pla 3D, Ercros preveu una inversió total de 92 milions d’euros i la generació d’un resultat brut d’explotació addicional (ebitda) de 194 milions en el període 2021-2029.

La química catalana garanteix que els projectes no estan pensats per reduir els llocs de treball

 ?? ORIOL CONESA FABREGUES / E ?? La planta d’Ercros del polígon petroquími­c tarragoní
ORIOL CONESA FABREGUES / E La planta d’Ercros del polígon petroquími­c tarragoní

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain