La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència Nacional anul·la una multa de 22,6 milions a Repsol

- CONCHI LAFRAYA

L’Audiència Nacional ha anullat una multa de 22,59 milions d’euros imposada a Repsol per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) en juliol de l’any 2015 per considerar que en les relacions amb les seves estacions de servei abanderade­s va cometre infraccion­s en matèria de formació de preus o aplicació de descomptes.

En la sentència, dictada el mes de març passat, a la qual ha tingut accés La Vanguardia ,la secció sisena de la sala contencios­a administra­tiva de l’Alt Tribunal ha estimat el recurs interposat per Repsol contra la resolució de la CNMC.

La petroliera que presideix Antoni Brufau i dirigeix Josu Jon Imaz guanya amb aquesta decisió un conflicte en una de les diverses batalles judicials que manté amb el superregul­ador. És cert que l’expresiden­t de la CNMC, José María Marín Quemada, que va dirigir l’organisme entre el 2013 i 2020, era exdirectiu de Cepsa i sempre va estar molt a sobre d’actuacions de Repsol, que al seu dia va ser competènci­a de la companyia per a la qual ell va treballar.

En la decisió, el tribunal anul·la la resolució de la CNMC per la qual s’imposava la multa a l’energètica “per no ser ajustada a dret” i, a més, condemna a costes l’Administra­ció.

La sentència de sis folis detalla les inspeccion­s dutes a terme al seu dia a la petroliera, els diferents expedients i documentac­ió que es van anar adjuntant i com es va elevar el cas a la sala de Competènci­a de la CNMC. Aquesta sentència és susceptibl­e de recurs de cassació davant la mateixa Audiència Nacional. No obstant això, fonts jurídiques van indicar a Europa Press que l’opció del recurs tindria poc recorregut.

De fet, el 2017, la mateixa Audiència Nacional ja havia admès un recurs del grup presidit per Brufau i anul·lava aquesta multa de la CNMC al considerar que existia un defecte de forma.

Aquesta sanció de 22,59 milions d’euros, una de les més altes imposada pel regulador a la petroliera, sancionava a més diverses empreses d’estacions de servei abanderade­s de la petroliera: Lence Torres i

L’Alt Tribunal tomba un veredicte de la CNMC de l’any 2015, amb Marín Quemada en la presidènci­a

Complejo San Cristóbal, Estación de Servicio Lorquí i Cerro de la Cabaña.

La resolució culminava un expedient incoat l’any 2013, que es va obrir en el marc de les actuacions dirigides contra els principals operadors petrolífer­s de país. Tres consellers de la CNMC, inclòs el seu llavors president, José María Marín Quemada, van aprovar la resolució, que va tenir els vots en contra dels altres dos consellers de la sala. Ahir mateix, es va donar a conèixer que la CNMC ha tornat a multar Repsol amb 850.000 euros per la compra de Petrocat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain