La Vanguardia (Català-1ª edició)

Continguem la respiració

- Jordi Juan Director

Portugal ha estat el primer país que ha fet els deures i ha lliurat el projecte de pla de recuperaci­ó econòmic a la Comissió Europea. La resta ha anat presentant les respective­s cartes als Reis d’Orient en actes i conferènci­es de tota mena, abans del lliurament formal en els propers dies. Els ministres econòmics de França i Alemanya van optar ahir per fer una presentaci­ó conjunta de forma virtual (des de París i Berlín) per demostrar que van plegats i que són els països dominants en l’àmbit europeu. Espanya enviarà finalment les 2.000 pàgines del pla aquest divendres, l’últim dia fixat per fer-ho, però la Comissió ja havia decidit allargar el termini amb l’argument que l’important era la qualitat i no la rapidesa.

A partir de divendres, per tant, arriba el moment de contenir la respiració i esperar que després de tants mesos de debat sobre la importànci­a dels polèmics fons, el Govern central obtingui el vistiplau de Brussel·les per poder disposar ja d’unes primeres partides (27.000 milions) abans d’acabar aquest any. El país s’ho juga absolutame­nt tot en aquest examen que hauria de durar no més enllà de dos mesos. No hi havia hagut mai tants diners per repartir i tantes expectativ­es generades. Si fem cas a l’Executiu, els fons seran la gran panacea que rellançarà i transforma­rà l’economia espanyola, i si escoltem l’oposició, serà una gran oportunita­t perduda. Entremig se situen les empreses i els particular­s ansiosos per saber si hi haurà diners per a tothom.

El Consell de Ministres va aprovar ahir el pla que aspira a canalitzar 140.000 milions fins al 2.026. De totes maneres, la vicepresid­enta segona, Nadia Calviño, ho té molt clar i vol que Espanya executi el pla en tres anys, en lloc dels sis que marca el projecte. L’optimisme de què ha fet gala sempre el Govern central, i especialme­nt el president, Pedro Sánchez, ha estat constant en tots aquests mesos davant el recel de patronals i organitzac­ions sectorials. Ara ja no hi ha marxa enrere. I tant de bo l’encertin també la resta de països europeus.

La Xina i els EUA no ens esperen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain