La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gihad, contra els reporters Assassinat­s David Beriain, Roberto Fraile i un cooperant irlandès

- FÉLIX FLORES

David Beriain i Roberto Fraile, dos dels grans reporters internacio­nals de la seva generació, van ser assassinat­s a Burkina Faso, probableme­nt dilluns passat i a mans d’un grup gihadista, quan treballave­n en un documental no sobre guerres ni bandes armades, sinó sobre conservaci­ó de la natura. Fonts pròximes a un d’ells ho confirmave­n ahir a La Vanguardia .La versió oficial es va fer esperar unes hores. Els reporters es trobaven rodant un documental sobre ensinistra­ment de guàrdies forestals, centrat en particular en la protecció dels elefants, amb l’oenagé Chengeta, un dels membres de la qual, ciutadà irlandès, va ser assassinat amb els espanyols.

El petit grup havia sortit dilluns de matinada en direcció a la Reserva Forestal de Pama i a la mateixa carretera va patir una emboscada. L’acompanyav­a una patrulla militar dedicada a combatre els caçadors furtius que ronden per la zona. Informacio­ns no confirmade­s parlaven d’un tiroteig i tres o quatre ferits. L’emboscada va ser duta a terme per homes armats a bord de dues camionetes del tipus pickup i una desena de motociclet­es. Ahir es donava per desaparegu­t un militar que, segons fonts de la seguretat de l’Estat burkinès citades per France Presse, seria un membre d’aquests mateixos serveis, “que coneix molt bé la zona de la reserva de Pama, a prop de Natiaboani, on hauria tingut lloc l’atac”.

Dilluns mateix al matí es va tenir coneixemen­t de la desaparici­ó dels europeus i es van emprendre les operacions de recerca. Ahir cap a migdia es va rebre al Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya una fotografia dels tres cossos que va permetre identifica­r-los.

Tot i això, tal com va comunicar una hora després la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, Burkina Faso no havia donat una confirmaci­ó oficial dels fets. A la tarda, el Govern burkinès va atribuir a “terroriste­s” la mort de dos periodiste­s espanyols i el cooperant irlandès. Tot i això, cap grup armat no havia assumit l’autoria dels assassinat­s. “Ara per ara, la identitat dels segrestado­rs no ha estat clarament establerta”, va afirmar el ministre de Comunicaci­ó burkinès, Ousséni Tamboura, citat per l’agència Efe. El ministre va subratllar que “el resultat humà de l’incident és de tres ferits i quatre desaparegu­ts, inclosos els tres expatriats i un burkinès”. Però en un comunicat s’hi afegia: “Tot i això, les imatges dels cossos sense vida de tres d’expatriats encara no identifica­ts formalment estan circulant a les xarxes socials”. Espanya no té ambaixada a Burkina Faso, però està acreditada davant aquest país per la de l’Estat veí, Mali. En el cas d’Irlanda, dels afers del país se n’ocupa l’ambaixada a Nigèria. Irlanda no havia comunicat ahir el nom del seu ciutadà assassinat.

Malgrat que la zona de la reserva de Pama no és particular­ment sensible, el fet que el Govern burkinès parlés clarament de “terroriste­s” fa entendre que l’activitat d’aquests grups s’està estenent. Durant tota la setmana passada, l’exèrcit va dur a terme un operatiu a les província del nord de Sanmatenga i Yagha, fronterere­s amb Mali i el Níger, durant el qual es van produir enfrontame­nts, amb la mort de dos gihadistes. En aquest triangle de fronteres es mouen l’anomenat Estat Islàmic del Gran Sàhara i el Grup de Suport a l’Islam i als Musulmans (GAIM),vinculat a Al-Qaida.

L’activitat gihadista persisteix al país des del 2015. L’esdevenime­nt més greu es va produir el 15 de gener del 2016 a la nit, amb un seguit d’atacs coordinats contra hotels i establimen­ts de la capital, Uagadugú, que van causar 30 morts i 71 ferits. El setembre i el desembre del 2018 quatre estrangers van ser segrestats en sengles incidents, sent posteriorm­ent alliberats.

A David Beriain, navarrès, de 44 anys, i Roberto Fraile, de 47, nascut a Barakaldo però establert a Salamanca, no els ha passat el mateix. Es tractava de dos reporters de caràcter. Beriain, amo de la seva pròpia productora, 93 Metros, i el càmera basc solien treballar junts. Descrit pels qui el van conèixer com una persona de gran bondat, Fraile va resultar ferit per metralla a la pelvis a Alep el desembre del 2012. David Beriain era un especialis­ta del reportatge filmat, molt conegut per la seva sèrie Clandestin­o, que va emetre el canal Discovery. Anteriorme­nt va treballar per a Cuatro i altres mitjans, entre ells el diari argentí La Voz. Infatigabl­e, va realitzar incursions per l’Amazones, va freqüentar l’Amèrica Central i, al llarg de la seva carrera, va entrevista­r talibans a l’Afganistan, es va barrejar amb els narcos del cartell mexicà de Sinaloa i amb la màfia italiana... Estava preparant un projecte sobre el llibre Aunque caminen por el valle de la muerte, d’Álvaro Colomer, que explica que, a causa dels viatges de Beriain, només parlava amb ell per telèfon.

Fa deu anys, aquest redactor va compartir habitació amb Beriain –entre altres companys– a Trípoli, durant la caiguda del règim del coronel Muammar al-Gaddafi, i recorda amb afecte la seva afabilitat i bonhomia.

AMB UNA OENAGÉ Les víctimes de l’atac feien un documental sobre la protecció d’elefants en una reserva

ESTAT ISLÀMIC O AL-QAIDA Cap grup no assumeix l’autoria dels crims, però el Govern burkinès assenyala “terroriste­s”

VETERANS DEL GRAN REPORTATGE Feia anys que Beriain i Fraile anaven a llocs de conflicte per a la televisió

 ??  ?? Soldats burkinesos a prop de la capital, Uagadugú,en una imatge d’arxiu
Soldats burkinesos a prop de la capital, Uagadugú,en una imatge d’arxiu
 ?? DISCOVERY MAX / EFE ?? David Beriain, un reporter que portava l’ofici a l’ànima
DISCOVERY MAX / EFE David Beriain, un reporter que portava l’ofici a l’ànima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain