La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE ratificarà l’acord comercial amb Londres, però redobla els avisos

Brussel·les afronta en un clima de desconfian­ça l’actuació del premier Johnson

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Divorciats i desconfiat­s. Així queden la Unió Europea i el Regne Unit després que el Parlament Europeu fes ahir l’últim pas per ratificar l’acord comercial amb què es regiran totes dues parts després de 47 anys compartint institucio­ns, mercat i valors. Això s’ha acabat, i ahir ho van certificar els parlamenta­ris europeus amb la votació d’una resolució de la qual avui se sabrà el resultat, però que es dona per fet que sortirà aprovada per gran majoria.

Una vegada es confirmi aquesta llum verda del Parlament, la Unió Europea podrà ratificar l’acord comercial que Brussel·les i Londres van aconseguir in extremis el 24 de desembre passat, i que ha estat en vigor de manera provisiona­l fins ara.

La credibilit­at de Boris Johnson no cotitza precisamen­t a l’alça a Brussel·les. Les seves temptative­s d’incomplir el que ja s’havia pactat van provocar que la desconfian­ça fos molt present ahir a l’hemicicle en la llarga sessió de debat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va donar garanties que activarà el mecanisme de resolució de conflictes o imposarà sancions si es viola el pacte. “No volem utilitzar aquests instrument­s, però no dubtarem a fer-ho si és necessari”, va dir Von der Leyen, per afegir que aquest acord sobre el paper només és útil si s’aplica a la pràctica.

“Votarem a favor de l’acord, però estem preocupats per la seva aplicació perquè no confiem en el Govern de Boris Johnson”, va dir el president dels populars, Manfred Weber, mentre que la cap dels socialiste­s, Iratxe García Pérez, va demanar a la Comissió Europea que “si Londres continua incomplint els controls fronterers entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit, continuï endavant amb les represàlie­s previstes als tractats del Brexit”.

Uns posicionam­ents que mostren les suspicàcie­s amb què des de Brussel·les s’observen els moviments del Govern britànic. L’últim episodi es va viure fa dos mesos quan Londres va anunciar de forma unilateral que ajornaria mig any els controls duaners a les mercaderie­s que circulen des del Regne Unit cap a la seva província d’Irlanda del Nord. Una violació del protocol sobre Irlanda del Nord que les dues parts van acordar.

Mentrestan­t, encara que el divorci és ja una realitat, la Unió Europea no deixa de lamentar-ho, per més que continuï mirant al passat. La mateixa resolució que van votar els parlamenta­ris qualifica d’“error històric” la decisió del Regne Unit d’abandonar la UE. És un passat al qual Brussel·les mira insistentm­ent i del qual intenta extreure lliçons. És el que els va recomanar el negociador Michel Barnier. “El Brexit és un divorci, un avís i un fracàs de la Unió Europea. N’hem d’aprendre lliçons. Per què un 52% dels britànics va votar en contra de la UE?”, es va preguntar Barnier, que va ser molt aplaudit en la seva última intervenci­ó davant el Parlament.

Però això és el passat, i ara, per afrontar present i futur, Europa llança alguns avisos. La ratificaci­ó no és ni un xec en blanc ni un vot de confiança cega, va advertir el diputat popular Christophe Hansen, ponent de la resolució. La futura relació amb Londres només funcionarà si tots compleixen les regles que van pactar conjuntame­nt després de quatre anys de negociació, va afegir el segon ponent, el socialista Andreas Schieder.

L’atenció es focalitzar­à en el compliment del que s’ha pactat i també en les conseqüènc­ies del Brexit. El famós “Brexit means Brexit” de Theresa May també es tradueix en el fet que, per molt acord comercial substituti­u, el divorci té seqüeles. Per exemple, la caiguda d’un 47% d’exportacio­ns britànique­s a la UE al gener i al febrer, mentre que les exportacio­ns europees cap al Regne Unit es van reduir també un 20%, segons dades d’Eurostat. Unes caigudes molt més pronunciad­es que amb altres socis comercials de la UE. Són dades encara difícils d’interpreta­r perquè són dels primers mesos de la nova situació, amb mecanismes no greixats i, a més, que es barregen amb l’impacte de la covid.

“No volem utilitzar aquests instrument­s, però ho farem si cal”, alerta Von der Leyen sobre les sancions

 ?? OLIVIER HOSLET / AP ?? “Per què un 52% dels britànics van votar en contra de la UE?”, es va preguntar Barnier, el negociador del Brexit, davant el Parlament Europeu
OLIVIER HOSLET / AP “Per què un 52% dels britànics van votar en contra de la UE?”, es va preguntar Barnier, el negociador del Brexit, davant el Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain