La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quatre anys buscant la sortida

Les etapes clau que condueixen del referèndum del 2016 a la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea el 2021

- BRUSSEL·LES Correspons­al

Els referèndum­s els carrega el diable, comenten a Brussel·les, acostumats a què, més vegades de les esperades, una consulta directa als ciutadans d’un país tiri per terra un acord molt treballat o, molt més transcende­ntal, el que ha passat només una vegada, que un referèndum decideixi la sortida d’un país de la Unió Europea. Va passar el 2016, i va ser el tret de sortida per a un recorregut de més de quatre anys per assumir, negociar i consumar aquest divorci. Aquestes són les etapes més destacades de l’itinerari de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El referèndum

El 23 de juny del 2016 el primer ministre britànic David Cameron va dur a terme la promesa de celebrar un referèndum sobre la permanènci­a en la UE Si en una primera i ja llunyana consulta, el 1975, els britànics van votar quedar-s’hi, en aquesta ocasió un 51,9% van triar la porta de sortida. Sorpresa general i fracàs majúscul de Cameron, que va haver de dimitir.

Nou mesos després del referèndum, el 29 de març del 2017, Theresa May, la nova primera ministra del Regne Unit, va enviar la carta que activava l’article 50 del tractat de Lisboa, pel qual un Estat membre pot abandonar voluntària­ment la Unió Europea. S’obre un termini de dos anys per negociar la sortida del Regne Unit.

Dimissió de Theresa May

El Brexit es carrega el segon primer ministre. Enfrontada a Westminste­r, en no aconseguir que doni suport al seu acord amb Brussel·les, el 24 de maig del 2019 Theresa May anuncia la dimissió i és substituïd­a per Boris Johnson.

Acord de Retirada

El 17 d’octubre del 2019, els negociador­s tanquen l’acord de Retirada, que fixa les condicions en les quals el Regne Unit abandonarà la Unió Europea, amb una versió revisada del protocol d’Irlanda.

Sortida del Regne Unit

La mitjanit del 31 de gener del 2020, el Regne Unit abandona la Unió Europea. Aleshores arrenca un període de transició per facilitar que es pacti la relació futura que es prolongarà fins a finals del 2020.

Acord de Comerç i Cooperació Fregant la nit de Nadal, el 24 de desembre del 2020, Brussel·les i Londres tanquen l’acord de Comerç i Cooperació que fixa la relació entre la Unió Europea i un Regne Unit ja com a país tercer. Entra en vigor de manera provisiona­l, a falta de ratificaci­ó.

 ?? FRED TANNEAU / AFP ?? Pesquers encallats pel Brexit a Le Guilvinec, França
FRED TANNEAU / AFP Pesquers encallats pel Brexit a Le Guilvinec, França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain