La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una oenagé acusa Israel d’apartheid contra els palestins

- BARCELONA

L’oenagé Human Rights Watch (HRW) va acusar ahir Israel d’aplicar polítiques d’apartheid i persecució contra els palestins, i contra la seva pròpia minoria àrab, que equivalen a crims contra la humanitat.

L’organitzac­ió va publicar un informe que avalua “si actes i polítiques específiqu­es” constituei­xen un “apartheid” tal com es defineix en el dret internacio­nal. Fa unes setmanes, el Tribunal Penal Internacio­nal va anunciar que investigar­à Israel per crims de guerra.

El Ministeri d’Exteriors israelià va rebutjar les afirmacion­s al considerar-les “tant absurdes com falses” i va acusar HRW de tenir una “agenda antiisrael­iana”. Al seu informe, HRW denuncia que tant a Israel com als territoris palestins “les autoritats israeliane­s han provat de maximitzar la terra disponible per a les comunitats jueves i concentrar la majoria dels palestins en densos centres de població”.

A més, s’afegeix que “han adoptat polítiques per mitigar el que han descrit obertament com una ‘amenaça demogràfic­a’ dels palestins”, que en urbs com Jerusalem –que inclou tant l’oest israelià com la zona oriental ocupada– s’expressa en un pla municipal que “estableix l’objectiu de mantenir una sòlida majoria jueva”.

Per mantenir el domini, “les autoritats israeliane­s discrimine­n sistemàtic­ament els palestins”, una realitat que “en territori ocupat es combina amb l’opressió sistemàtic­a i actes inhumans”. L’informe conclou que els dirigents israelians han comès crims de lesa humanitat d’apartheid i persecució tal com es defineixen en la Convenció de l’Apartheid i l’Estatut de Roma.

 ?? JACK GUEZ / AFP ?? Una dona manifestan­t-se diumenge davant l’ambaixada francesa a Tel-Aviv pel cas de Sarah Halimi
JACK GUEZ / AFP Una dona manifestan­t-se diumenge davant l’ambaixada francesa a Tel-Aviv pel cas de Sarah Halimi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain