La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cas Sarah Halimi

- Isaac Levy

La fatídica matinada del 4 d’abril del 2017, Sarah Halimi, una metgessa jueva jubilada de 65 anys va ser assaltada, torturada, vilment assassinad­a i llançada salvatgeme­nt pel balcó de casa seva, un tercer pis a París, per Kobili Traoré, un refugiat de Mali de 27 anys que estava en aquell moment amb uns familiars en un pis veí, amb crits de “he mort Satanàs”, “truja jueva” i

“Al·lahu Akbar”. Un crim d’odi antisemita atroç i horrible.

El desembre del 2019, un tribunal inferior francès va decidir exonerar l’assassí d’un judici penal adduint que l’acusat patia “al·lucinacion­s” a causa del “consum d’estupefaen­ts que comprometi­en la seva consciènci­a”.

Però el fet més escandalós s’ha produït fa uns dies, el 17 d’abril, quan el Tribunal de Cassació de França, és a dir, el Suprem d’Apel·lacions, el tribunal més alt de la justícia francesa, ha dictaminat que l’homicida no pot ser jutjat perquè “estava en un estat de deliri mental agut provocat pel seu consum de cànnabis”, segons paraules textuals de la sentència.

Aquesta decisió judicial ha estat rebuda amb summa indignació i consternac­ió a tot el món jueu i també per totes les organitzac­ions internacio­nals que lluiten contra l’antisemiti­sme. Un autèntic escàndol que fins i tot ha arribat a l’enfrontame­nt dels poders legislatiu i judicial francesos i que posa de manifest la impunitat de la judeofòbia de caire islamista cada vegada més en auge a França i a Europa.

L’assassí va anar els dies anteriors a una mesquita a prop d’on vivia la víctima i acumulava més de vint delictes violents. I la seva addicció a la marihuana ha estat clau per eludir el judici.

Molta gent està demanant una nova llei que porti el nom de Sarah Halimi que elimini el consum de drogues com a atenuant en un crim d’odi. D’altres exigeixen que el carrer on vivia i on la van assassinar tingui el seu nom. Infinitat d’iniciative­s en memòria d’aquesta dona l’únic pecat de la qual va ser ser jueva i víctima d’un crim d’odi irracional i molt arrelat.

Durant aquesta setmana i la que ve s’han produït massives manifestac­ions als carrers de París i a les principals ciutats franceses, així com a Brussel·les, Londres, Miami o Tel-Aviv per protestar contra aquesta polèmica decisió judicial.

És inversembl­ant que a Espanya cap mitjà de comunicaci­ó no s’hagi fet ressò d’aquesta terrible notícia. És important informar d’aquests abusos judicials a qualsevol minoria.

Molta gent està demanant una llei que elimini el consum de drogues com a atenuant en un crim d’odi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain