La Vanguardia (Català-1ª edició)

I Madrid no volia autonomia...

- TONI BATLLORI

buig de la ultradreta. Però tampoc no creuen necessari impulsar-lo per deixar en evidència Ayuso: “No fa falta, perquè és evident que el PP empara Vox”. Ja després de les autonòmiqu­es del 2019 el llavors candidat de Més Madrid, Íñigo Errejón, va proposar sense èxit al PSOE i Ciutadans un pacte per evitar un govern del PP sustentat per la ultradreta.

El PP, tot i això, va insistir ahir a esgrimir les mateixes aliances del Govern central. “Quan faran un cordó sanitari als hereus d’ETA, als colpistes i als independen­tistes?”, va requerir la senadora Ana Camins a la vicepresid­enta de l’Executiu, Carmen Calvo.

Ayuso, per la seva part, va instar el PSOE a facilitar la seva investidur­a després del 4-M, si el que demana és que Vox no sigui necessari per a la seva reelecció: “Si tant volen l’esquerra i el PSOE que no surti Vox, que em votin a mi”. Però la invitació va caure en sac foradat. “Ni PP ni Vox. L’única alternativ­a a un govern amb Vox és un govern progressis­ta

“GAUDEIX AMB AIXÒ” Ayuso redirigeix el tret al líder de Podem per “fomentar la violència i contempori­tzar”

MÉS LLENYA AL FOC Iglesias aviva la polèmica i diu que el Rei no ha condemnat “la violència feixista”

liderat pel PSOE”, va concloure Gabilondo.

La mandatària madrilenya va redirigir el tret: “La persona que més ha fomentat i contempori­tzat amb la violència ha estat Pablo Iglesias; gaudeix amb això”, va advertir. I va criticar que el Govern converteix­i en “un circ” les amenaces de mort de la campanya provocant, a parer seu, “una alarma innecessàr­ia”. “El Govern no s’ho pren de broma, no li sembla que calgui fer broma parlant de circs. Tenim en risc ni més ni menys que la mateixa democràcia”, va replicar Montero.

I Pablo Iglesias, al seu torn, va voler reobrir una altra línia d’atac, a l’abric de la polèmica, en un míting a Getafe: “Com és possible que amb amenaces de mort reals i verificade­s pel Ministeri de l’Interior encara no hi hagi hagut ni una sola paraula de la Casa Reial condemnant la violència feixista?”, es va preguntar el candidat de Podem.

diversa sense diferèncie­s de drets.

En aquest temps excepciona­l, el president nord-americà Joe Biden ha anunciat una pujada d’impostos per a les rendes més altes per poder fer front a les urgències socials generades per l’epidèmia. Un nou paradigma s’està formulant a Washington. Vostè és més prudent que Biden?

Jo no vaig amb peus de plom. Jo soc clar: en dos anys no es tocaran els impostos, perquè afrontem un període d’urgència. En aquest període de temps a Espanya s’haurà de discutir sobre impostos i solidarita­t. I Madrid haurà de ser solidària. Miri, a Madrid cal paciència. No es pot solucionar tot de cop. La vicepresid­enta

LES EXPECTATIV­ES “Tot depèn de la mobilitzac­ió: hi pot haver canvi de majoria a Madrid”

LA QÜESTIÓ CENTRAL “No tocaré els impostos en dos anys, però s’ha de parlar de la fiscalitat”

segona del Govern, Nadia Calviño, també ha dit que ara no és el moment de tocar els impostos.

Isabel Díaz Ayuso invoca l’“estil de vida madrileny”. Un liberalism­e sensual a la bandera del qual figura una tapa i una cervesa. Fa l’efecte que la dreta vol apoderar-se del marc vital i alegre, després d’un any de confinamen­ts, mentre que l’esquerra queda lligada a en un marc sever, fins i tot trist, de normes, precaucion­s i discipline­s.

Alerta amb banalitzar l’alegria. Jo estic a favor de la joia de viure, de la joie de vivre, com diuen els francesos. Ser seriós no s’oposa a ser divertit, s’oposa a ser avorrit. Què és això del madrilenyi­sme? Madrid no ha de ser identitàri­a. La grandesa de Madrid consisteix a no tenir ismes. Cal afrontar els problema socials i la solidarita­t ha de ser la prioritat. No hi ha alegria sense justícia social.

Amenaces de mort. Tots els candidats amb escorta. Debats suspesos. Molta crispació. Aquests dies no s’hi respira pas joie de vivre, a Madrid.

No s’ha de subestimar el que ha passat durant aquests dies. Cal rebaixar la tensió. I per rebaixar la tensió el primer és no riure’s de les necessitat­s de la gent, no ridiculitz­ar, per exemple, les cues de la fam. I cal condemnar les amenaces. I cal condemnar-les amb claredat, no amb la boca petita.

Vostè exigeix que el Partit Popular no pacti amb Vox. Si el bloc de la dreta és majoritari, està disposat a facilitar que el PP governi en minoria?

Li diré que en aquests moments aquesta és una responsabi­litat del Partit Popular. Un Partit Popular que a Madrid té molts components de dreta extrema i que no és comparable al PP d’altres autonomies. La responsabi­litat és seva.

PER INTENCIÓ DE VOT NOTA MITJANA

PP Cs

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain