La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Madrid no ha de ser identitàri­a”

Ángel Gabilondo, candidat del PSOE a la presidènci­a de Madrid

- ENRIC JULIANA

Ángel Gabilondo Pujol (Sant Sebastià, 1949) torna a encapçalar la llista del PSOE a la Comunitat de Madrid, després de ser el candidat més votat a les eleccions autonòmiqu­es del maig del 2019, en què el bloc de la dreta va acabar sumant dos escons més que les esquerres. Catedràtic de Filosofia, professor de Metafísica, ex-ministre d’Educació amb José Luis Rodríguez Zapatero, independen­t, Gabilondo s’enfronta ara al teorema Ayuso: una dreta més llibertàri­a. El candidat va rebre ahir La Vanguardia a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid.

Professor Gabilondo, metafísica­ment en quin punt es troba la campanya?

[Somriu] Bé, hi ha hagut una inflexió. Nosaltres mantenim els nostres plantejame­nts de fons, però està quedant clar que no només està en joc l’autonomia de Madrid; estan en jocs moltes més coses, que incumbeixe­n al funcioname­nt de la democràcia.

La seva campanya es va iniciar com una excursió al centre...

La meva campanya no és cap excursió...

...un centre que potser ja no existeix a Espanya.

Jo no vaig proposar mai una excursió al centre. No crec que existeixi aquest lloc i més en un moment de pandèmia i en la situació general que viu el país. Vaig fer una crida a un govern progressis­ta de Madrid amb les dues mans obertes. Proposo un govern centrat, no pas centrista. Un govern centrat en els problemes urgents de Madrid. I m’he trobat que Ciutadans continua entossudit a donar suport a Isabel Díaz Ayuso. Jo puc ser un vers lliure, potser sí, però el meu propòsit és un govern progressis­ta a Madrid, un govern centrat i sense extremisme­s. (...) I hi ha una pregunta que per mi encara no té resposta: per a què ha convocat aquestes eleccions Díaz Ayuso?

Hi va haver un intent de moció de censura a Múrcia contra el Partit Popular. Se sentien amenaçats.

No hi havia cap moció de censura preparada a Madrid.

Fa unes quantes setmanes, quan vostè pronunciav­a la paraula extremisme, mirava a Pablo Iglesias. Pedro Sánchez governa en coalició amb extremiste­s?

Em referia a l’últim Pablo Iglesias...

Hi ha dos Pablos Iglesias? Em referia a l’Iglesias que entra en campanya amb un llenguatge extrem, advertint Díaz Ayuso que pot acabar anant a la presó. La meva política consisteix a construir una alternativ­a per a una majoria social, no a perseguir la senyora Ayuso. El meu objectiu és canviar de govern a Madrid, per fer front als problemes de la majoria. El meu objectiu és canviar de model, perquè el model actual genera desigualta­t. Aquesta és la meva prioritat, una prioritat oberta a molta gent.

En el debat a Telemadrid, va canviar de línia. “Pablo, tenim dotze dies per vèncer”. Aquestes van ser les seves paraules. Aquestes van ser les meves paraules, és cert, però també vaig dir més coses. Li vaig demanar suport per formar una nova majoria. No vaig parlar de la formació de govern. De la formació de govern ja se’n parlarà més endavant. No s’ha de vendre mai la pell de l’ós abans de caçar-lo. Crec que és una frase que li agrada a Iglesias.

Què opina de les últimes enquestes que s’estan publicant abans que s’acabi el terme legal per a la seva publicitat? [Enquestes que donen la majoria al binomi PP-Vox, amb un fort creixement de la candidatur­a de Díaz Ayuso.]

Els dos blocs són molt a prop, aquesta és la meva impressió.

Conservado­rs i progressis­tes gairebé sempre estan a prop de l’empat a Madrid. La mobilitzac­ió final serà molt important. Si hi ha una participac­ió alta i compromesa hi pot haver un canvi a Madrid.

Parlem dels impostos. Més de mitja Espanya acusa el govern autonòmic de Madrid de practicar una competènci­a deslleial en matèria d’impostos, per atreure inversions i grans contribuen­ts amb la consegüent accentuaci­ó dels desequilib­ris territoria­ls. Hi ha qui parla explícitam­ent de dúmping fiscal madrileny. Per exemple, la Generalita­t Valenciana. Vostè ha decidit passarhi de puntetes, afirmant que no apujarà els impostos.

El que jo dic és que els dos propers anys no hi haurà pujada d’impostos a Madrid. Que ningú no oblidi que d’aquí dos anys hi tornarà a haver eleccions a la comunitat. [L’avançament electoral no liquida la legislatur­a, segons el que estableix l’estatut d’autonomia.] Estem en un moment excepciona­l que demana un programa d’urgències. Evidentmen­t, en aquest país cal parlar de la fiscalitat. Hi ha d’haver solidarita­t territoria­l, esclar. S’han de revisar els impostos i adaptar-los a les noves dinàmiques de l’economia. Jo sempre he estat a favor d’una Espanya

PSOE

 ?? DANI DUCH ?? Ángel Gabilondo fotografia­t ahir a la seu central del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid
DANI DUCH Ángel Gabilondo fotografia­t ahir a la seu central del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain