La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso continua lluny de la majoria absoluta i li caldrà Vox per governar

Més Madrid podria arrabassar la segona plaça al PSOE, segons un sondeig d’Ipsos

- CARLES CASTRO

L’agenda electoral del 4 de maig sembla que té una única certesa anotada a les seves pàgines: el centredret­a continuarà governant la Comunitat de Madrid. A partir d’aquí, la resta de l’escenari és un misteri supeditat a la volàtil conducta dels votants. Un sondeig d’Ipsos a què ha tingut accés La Vanguardia dibuixa un desenllaç tan obert que podria oferir diverses sorpreses capaces d’alterar molts dels pronòstics que es van fer en l’arrencada de la campanya electoral.

Per començar, és evident que Isabel Díaz Ayuso serà la indiscutib­le guanyadora d’aquests comicis, tot i que encara lluny de la majoria absoluta, per la qual cosa, li agradi o no, haurà de comptar amb algun soci per tirar endavant el seu govern. L’enquesta –elaborada sobre 1.000 entreviste­s en línia entre el 22 i el 25 d’abril; és a dir, ja sota l’impacte dels episodis de crispació que hi ha hagut els últims dies– deixa el PP madrileny per sota d’un 37% dels sufragis. I tot i que els populars no aconseguei­xen superar la barrera psicològic­a del 40%, queden fins a 16 punts davant del següent classifica­t: el PSOE d’Ángel Gabilondo, que patiria un retrocés de més de sis punts i obtindria un 21%.

La caiguda del candidat socialista redundaria en benefici de la candidata de Més Madrid, Mónica García, l’avanç sostingut de la qual (fins a vorejar el 19%) amenaça d’arrabassar la segona plaça a Gabilondo. A més, l’alça de Més Madrid podria tenir un altre damnificat: Pablo Iglesias i Unides Podem, que, segons el sondeig, se situarien tot just un punt per sobre del percentatg­e necessari per obtenir representa­ció i aconseguir­ien un 6,2% dels vots.

Al seu torn, el canibalism­e de Ciutadans pel PP amb l’objectiu estratègic d’aconseguir la seva desaparici­ó de la Cambra madrilenya sembla avui una mica menys probable que a l’inici de la campanya. El partit taronja pot assolir el 6% dels sufragis, tot i que la volatilita­t de l’electorat a una setmana dels comicis és tan alta que el vot de Cs pot acabar també unes dècimes per sota del preceptiu 5% que dona dret a escó. Finalment, Vox podria millorar

ESTIMACIÓ D’ESCONS 4-M

En cursiva, resultats

Més Madrid 22-28

(20)

0-9

PERCENTATG­E DE VOTS 4-M

PP

PSOE

MM

Vox

UP

Cs

MENCIONS A LA XARXA

FONTS: 25-33

(37)

0-9

(26)

en més de dos punts el resultat de fa dos anys i passar del 9% del 26-M a més de l’11%, ara.

La inestabili­tat que detecten tots els sondejos i el mateix marge d’error de l’enquesta d’Ipsos expliquen l’àmplia forquilla d’escons atribuïda als diferents partits. De fet, tant Podem com, sobretot, Cs fluctuen en una franja de vot que podria fàcilment deixar-los per sota del decisiu 5%. I per això la seva representa­ció oscil·la entre zero i nou escons.

En el cas dels socialiste­s, l’avantatge sobre Més Madrid és tan ajustat que fàcilment podria passar que la candidata del partit d’Iñigo Errejón acabés lleugerame­nt per sobre en nombre de diputats. Mentre que Gabilondo es mou en una forquilla d’entre 25 i 33 escons, Mónica García aspira a un mínim de 22 però pot arribar fins a 28.

Per la seva part, Díaz Ayuso té molt difícil assolir els 60 escons (la majoria absoluta se situa en 69), ja que la seva forquilla oscil·la entre 47 i 55 diputats. Aquestes xifres suposen que el PP necessitar­à almenys el suport de Vox per governar. De fet, en el supòsit que Ciutadans aconseguís obtenir representa­ció i l’atribució d’escons respongués exactament a l’estimació de vot del sondeig (vegeu l’“escenari central” del gràfic adjunt), populars i ultres es quedarien a tres diputats de la majoria absoluta.

Participac­ió estimada: 77,7%

Ara bé, si, com sembla més probable, Ciutadans es quedés fora de la Cambra, llavors PP i Vox sumarien almenys 70 diputats. En realitat, la forquilla de la dreta oscil·la entre 66 i 80 diputats, mentre que la de l’esquerra es mou entre 56 i 70 .

La valoració de candidats reflecteix parcialmen­t aquesta correlació electoral, amb Díaz Ayuso en primera posició –tot i que sense arribar a l’aprovat–, seguida de Mónica García i Ángel Gabilondo (tots per sobre del 4). Rocío Monasterio (amb un 3) i Pablo Iglesias (amb un 2,5) ocupen les últimes posicions.

El sondeig deixa una altra certesa, però que cal posar en quarantena, ja que poques vegades es compleix: la participac­ió hauria de ser elevada. Gairebé un 80% assegura que anirà a les urnes. Però, com sempre, uns hi aniran més que d’altres i això decidirà definitiva­ment el resultat.

Ciutadans no té garantit entrar a l’Assemblea, segons l’enquesta, tot i que Podem tampoc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain