La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Poder Judicial estudia en un ple anar al TC

- CARLOTA GUINDAL

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha convocat un ple extraordin­ari dimecres per debatre una proposta de vuit vocals que pretenen portar al Tribunal Constituci­onal l’última reforma que limita les seves funcions.

Fonts de l’òrgan creuen que no s’assolirà una majoria suficient per tirar endavant la proposta dels vocals conservado­rs, en contra de la reforma de la llei que fixa que el Consell no pot continuar fent nomenament­s dins de la carrera judicial, mentre estigui en funcions, com passa actualment.

El Consell ja fa dos anys i mig que està en funcions, ja que PSOE i PP no es posen d’acord per votar els vint vocals que formen l’òrgan de govern dels jutges. Ahir mateix al Senat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el portaveu dels populars a la Cambra Alta, Fernando de Rosa, van tornar a protagonit­zar un episodi de l’enveriname­nt que impedeix per part de totes dues parts tirar endavant la renovació de l’òrgan.

En la proposta dels vuit vocals, a la qual ha tingut accés La Vanguardia, es proposa plantejar un conflicte d’atribucion­s, amb requerimen­t previ a les Corts Generals, perquè el resolgui el Tribunal Constituci­onal. D’altra banda, es demana al Defensor del Poble que interposi un recurs d’inconstitu­cionalitat contra la llei orgànica 4/2021. I, finalment, que s’examini i s’aprovi “la contestaci­ó a les preguntes remeses al CGPJ per la Comissió Europea en el marc de la preparació de l’informe sobre l’Estat de dret 2021”.

Fonts de l’òrgan contraris a aquesta proposta que es discutirà demà consideren, que malgrat que es pugui considerar la reforma inconstitu­cional, no ha de ser el Consell el que actuï.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain