La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 90% dels espanyols han perdut la confiança en els partits polítics

- MIRIAM ELIES

No és cap sorpresa que els ciutadans espanyols confiïn poc en els partits polítics i en els seus líders. Per posar-ne un exemple, a l’últim baròmetre publicat aquest mes pel Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues, un 68% dels enquestats responien que el president del Govern, Pedro Sánchez, li mereixia poca o gens de confiança, un percentatg­e que s’elevava a un 86% en el cas del líder de l’oposició, Pablo Casado.

Tot i això, les xifres mostrades per l’organisme demoscòpic queden curtes si les comparem amb les que ofereix l’últim eurobaròme­tre elaborat per la Comissió

Europea, que inclou un informe referent a Espanya que es va presentar ahir a la seu de l’Executiu comunitari a Madrid. Un 90% d’espanyols desconfien dels partits, segons aquest sondeig, 15 punts per sobre de la desconfian­ça que mostren el conjunt dels europeus respecte a les formacions polítiques.

Després dels partits polítics, les institucio­ns que generen més grau de desconfian­ça són el Congrés dels Diputats i el Govern central, amb al voltant d’un 75% de ciutadans que afirmen que en desconfien. Els segueixen, tot i que a gran distància, l’administra­ció pública, amb un 52% d’espanyols que en desconfien, davant un 42% que hi confien; els ajuntament­s o presidènci­es de les comunitats autònomes, amb un rebuig d’un 53%, davant un 42% que sí que hi creu; i la justícia, amb un 52% davant un 45%. Per contra, més de la meitat dels espanyols, un 52%, diuen que confien en la Unió Europea, davant un 38% que expressen desconfian­ça. En aquest sentit, de l’estudi se’n desprèn també que els espanyols són majoritàri­ament europeiste­s.

En tot cas, el sondeig mostra que el conjunt de ciutadans europeus confien sensibleme­nt més que els espanyols en les seves institucio­ns. En el cas de les autoritats locals o regionals, un 55% hi confien; un 52% creuen en la justícia i el sistema judicial; i un 49% donen credibilit­at a l’administra­ció pública.

Tornant a Espanya, l’estudi revela que el personal sanitari és el sector que té més credibilit­at i rep un suport d’un 87% dels ciutadans, en comparació amb un 11% que en desconfien.

L’estudi es va fer entre el 12 de febrer i el 18 de març als 27 països membres de la Unió Europea, a més del Regne Unit, Bòsnia i Hercegovin­a, Islàndia, Noruega, Suïssa, la Comunitat Turcoxipri­ota i el territori de Kosovo, i es van dur a terme 32.743 entreviste­s domiciliàr­ies, 1.007 de les quals a Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain