La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i JxCat assenten la voluntat de formar govern però sense fixar quan

Els dos partits aborden per primera vegada l’estructura de l’Executiu a Lledoners

- ÀLEX TORT JOSEP GISBERT

Gairebé quatre hores de reunió entre Esquerra i Junts per Catalunya a la presó de Lledoners no van servir ahir per desencalla­r una negociació per formar Govern que, de tota manera, avança, però a pas de tortuga a causa de la falta de concrecion­s. Sí que va servir, en canvi, perquè els republican­s desempolse­guessin la carpeta de l’estructura del nou Executiu català i presentess­in la seva proposta davant els postconver­gents. Una proposta que els de Carles Puigdemont, segons fonts coneixedor­es de les converses, “no van veure de mal ull”. Això sí, la pedra a la sabata, la de sempre: l’estratègia independen­tista i quin paper se li reserva per això al Consell per la República des de Waterloo.

A la trobada a la presó hi van assistir per part d’ERC el presidenci­able, Pere Aragonès, i el president del grup parlamenta­ri, Josep Maria Jové. Per part de JxCat, la vicepresid­enta del partit Elsa Artadi i el diputat Josep Rius. A tots ells els esperaven Jordi Sànchez, secretari general de Junts, i el líder dels republican­s Oriol Junqueras.

Al final de la reunió els dos partits van enviar un comunicat pactat i auster: que es “conjuren per continuar treballant per formar un Govern independen­tista liderat per Pere Aragonès, que doni resposta al mandat electoral del 52% dels vots”, que “valoren positivame­nt” la trobada, i poca cosa més. Les dues formacions, per tant, han assentat el compromís per entendre’s, però continuen sense concretar quan es podrien posar-se en marxa al capdavant del Govern de la Generalita­t.

En tot cas, una vegada posada l’estructura del Govern sobre la taula, cada vegada són menys les carpetes que queden per discutir entre ERC i JxCat. Els mecanismes de coordinaci­ó estarien molt avançats, malgrat les diferèncie­s que subsisteix­en respecte al consens estratègic en totes les àrees de poder en què comparteix­en presència i al paper del Consell per la República, però en què es treballa amb voluntat d’“acostar posicions”. El pla de govern també estaria encarrilat, igual com una part dels eixos que haurien de caracterit­zar l’actuació del nou Govern: l’eix social estaria pendent dels últims retocs, l’eix econòmic necessitar­ia més feina i l’eix institucio­nal, en canvi, seria el que acumula més retards perquè, segons JxCat, encara no ha rebut cap proposta d’ERC.

I una vegada tractada l’estructura del Govern, el següent pas haurà de ser també el repartimen­t de responsabi­litats entre els socis i l’assignació de les carteres, en principi meitat i meitat entre ERC i JxCat. A grans trets, la idea dels de Junqueras passa per crear tres noves conselleri­es sense incrementa­r el nombre de les actuals. Així, caldria donar cabuda a una conselleri­a d’Universita­t i Recerca –semblant a la liderada per Andreu Mas-Colell amb CiU en l’últim govern de Jordi Pujol–, a una altra d’Igualtat i Feminismes, i a una d’última d’Acció pel Clima. Aragonès pretén que els departamen­ts de la Generalita­t no siguin estancs i que s’hi puguin combinar càrrecs tant de JxCat com d’Esquerra.

Mentrestan­t la CUP s’ho mira des de la distància. Els anticapita­listes donen per fet que no seran

L’estratègia independen­tista i el paper del Consell per la República continuen encallant el diàleg

al Govern, però deixen la porta entreobert­a per d’aquí a dos anys, ja sigui amb acord entre ERC i Junts o amb els republican­s sols a l’Executiu català. Els cupaires volen que es formi Govern immediatam­ent. Poc els importa la fórmula, si la primera o la segona, però fins que no es tanqui aquest pacte arremeten contra els dos partits independen­tistes majoritari­s, a qui acusen de continuar “encallats en despatxos, d’esquena a la ciutadania i a les necessitat­s socials”.

Així es va expressar el diputat Xavier Pellicer, que va tornar a apressar Esquerra i JxCat a posar-se d’acord i que va veure en la reunió d’ahir a Lledoners una simple trobada de “repartimen­t de cadires”.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Artadi, Rius, Jové i Aragonès sortint de Lledoners, on es van reunir amb Sànchez i Junqueras
CÉSAR RANGEL Artadi, Rius, Jové i Aragonès sortint de Lledoners, on es van reunir amb Sànchez i Junqueras

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain