La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malson de la ultradreta

- Màrius Carol

No deixa de ser curiós que durant molt de temps determinad­es nacions i societats estaven convençude­s que eren immunes a les polítiques d’ultradreta, ja fos per la llarga tradició democràtic­a o perquè la seva derrota en la Segona Guerra Mundial havia actuat com a vacuna. Els Estats Units i el Regne Unit estaven convençuts que els seus estats no havien caigut mai en la temptació feixista perquè l’esperit de la gent era profundame­nt democràtic. Igualment, els països escandinau­s considerav­en que els ciutadans eren liberals fins al punt que no podrien sucumbir mai al populisme de dretes. Per no parlar d’Alemanya, traumatitz­ada per l’Holocaust, o Espanya, on la democràcia havia esborrat les empremtes de la dictadura.

Però la realitat ens ha ensenyat que res d’això no era cert, amb l’excepció del Canadà i Portugal, on la ultradreta de moment no ha triomfat a les urnes. L’extrema dreta ha vingut per quedar-se i només podem posar tot l’accent a enfortir la democràcia liberal. Això és almenys el que defensa Cas

Vox ha crescut per la tensió entorn de l’independen­tisme i els escàndols del PP

Mudde, professor de Política Internacio­nal de la Universita­t de Geòrgia i autor del llibre La ultraderec­ha hoy (Paidós). Mudde dedica força pàgines a estudiar el fenomen de Vox a Espanya, la radicalita­t del qual ha emergit en la batalla de Madrid, amb discursos que ens fan témer el pitjor. I què és el pitjor? Doncs que acabin blanquejat­s per un sector del PP en l’afany per obtenir majories per governar i que l’odi es converteix­i en argument electoral.

El politòleg considera que el ràpid creixement de Vox és el resultat de les tensions entorn de l’independen­tisme català i dels escàndols de corrupció al Partit Popular. Però el terreny estava adobat, ja que el franquisme ha quedat lluny en el temps, la gran recessió va sacsejar el sistema tradiciona­l de partits i la pèssima gestió del centredret­a va deixar una reguera de votants dretans insatisfet­s. Vox ha aconseguit allò que als partits ultres d’altres països els va costar dècades d’assolir: entrar en un Parlament autonòmic com l’andalús i convertirs­e en la tercera força al Congrés dels Diputats. Segons Mudde, “si ens limitem a combatre la ultradreta, no estarem reforçant necessària­ment la democràcia liberal, però, per definició, si reforcem la democràcia liberal, sí que estarem debilitant la ultradreta”. I acabo amb Mario Benedetti: “De dos perills ha de cuidar-se l’home nou: de la dreta quan és destra i de l’esquerra quan és sinistra”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain