La Vanguardia (Català-1ª edició)

El retorn de la política menyspreab­le

-

La campanya electoral madrilenya del 4-M es divideix fins ara en dues fases, clarament diferencia­des. En la primera, la gestió de la pandèmia sota el Govern autonòmic d’Isabel Díaz Ayuso va ser el tema de debat recurrent. I és comprensib­le que fos així, perquè l’esmentada gestió ha estat a Madrid un assumpte central, i també molt peculiar, amb conseqüènc­ies quantitati­vament diferents de les registrade­s a la resta d’Espanya. En la segona fase, la campanya està orbitant al voltant de les amenaces rebudes pel ministre de l’Interior, la directora general de la Guàrdia Civil, el candidat d’Unides Podem el 4-M, i la ministra Reyes Maroto, a qui el candidat socialista Ángel Gabilondo va dir que incorporar­ia com a segona.

Si ja és lamentable que en una democràcia consolidad­a com l’espanyola es produeixin amenaces d’aquesta mena, més pròpies de pinxos i enemics de la llibertat, molt més ho és que alguns actors polítics no les rebutgin de manera immediata i inequívoca. Perquè això convida a donar-hi carta de naturalitz­ació o a banalitzar-les, la qual cosa atemptaria contra les normes de convivènci­a que han de regir en el nostre sistema i, per tant, estaria totalment fora de lloc.

L’actitud en aquest trist assumpte de Rocío Monasterio, candidata de Vox el 4-M, ha encadenat desencerts. No va ser acceptable que negués qualsevol credibilit­at a Pablo Iglesias i que, basant-se en aquesta hipòtesi, es negués a condemnar les amenaces que va denunciar el d’UP i que qualsevol demòcrata hauria censurat sense parpelleja­r. No va ser acceptable tampoc el to tavernari –“¡lárguese!”– amb què va animar Iglesias a abandonar l’estudi de la Ser on debatien diversos candidats, com si estigués a la seva mà, i no a la dels electors, decidir qui ostenta representa­ció popular i qui està autoritzat a expressar les seves opinions en un debat electoral convocat amb aquesta finalitat.

A la suposada nova política l’han succeït d’altres en què ressonen ecos de la Guerra Civil

No ho és perquè la més elemental sensibilit­at democràtic­a resulta incompatib­le amb aquest estil polític barroer, que esquiva el debat argumentat, respectuós i cortès, substituin­t-lo per una col·lecció d’invectives al rival, desqualifi­cacions sistemàtiq­ues, embolicade­s amb un indissimul­at menyspreu i proferides amb manifesta fanfarrone­ria. Aquesta manera de procedir és una desgràcia. Insistim que al tractar –seria més apropiat dir maltractar– d’aquesta manera un representa­nt popular s’està maltractan­t una part dels espanyols. Com els maltractar­ia qui des de posicions contràries es comportés de manera semblant. Pensem que Monasterio s’equivoca al recórrer al to eixut, agressiu, ofensiu. Estem convençuts que no tots els votants de la seva formació comparteix­en ni aplaudeixe­n les seves maneres desafiador­es. I que, tot i comportant-se així amb l’ànim d’ampliar la seva base de votants, no hauria de descartar la possibilit­at d’acabar reduint-la.

Les últimes enquestes apunten a una victòria folgada de la candidata popular Díaz Ayuso, que, tot i això, potser hauria de recórrer ineludible­ment a Vox per assegurar el domini a l’Assemblea de Madrid. No hi ha res segur encara, esclar, ni hi haurà res fins a última hora del proper dia 4, quan coneguem el resultat del recompte electoral. Però sí que sabem ja que al llarg d’aquesta campanya s’han traspassat unes línies vermelles que no s’haurien d’haver traspassat. I que cal que l’actitud d’uns i d’altres contribuei­xi d’ara endavant a desfer el camí equivocat. Fa uns anys van aflorar a l’escena espanyola uns partits que es postulaven com a paladins de la nova política, i que no semblen haver quallat del tot. És descoratja­dor que el Ministeri de l’Interior hagi cregut necessari posar ara escorta a diversos candidats a les eleccions del 4-M, perquè això vol dir que a aquesta suposada nova política l’han succeït conductes en què ressonen ecos de la vella i menyspreab­le política que ens va portar a la Guerra Civil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain