La Vanguardia (Català-1ª edició)

A favor de les portes giratòries?

- Marc Murtra

És un fet que en política la gran majoria dels càrrecs més rellevants tenen una durada limitada, són més un llumí que dura poc que una espelma que dura hores. Perquè la carrera d’un ministre, líder d’un partit, alcalde o conseller típicament dura entre quatre i deu anys. Això, per als afectats, és relativame­nt poc temps ja que una carrera profession­al dura uns 45 anys. També és un fet que la majoria d’aquests líders, un cop cessats, tornen a un cert anonimat, ja que l’opinió pública és un nòvio molt poc lleial. Els casos de líders que duren més temps són bastant excepciona­ls.

Aquesta elevada rotació d’alts càrrecs passa per diferents motius: són responsabi­litats molt escrutades en les quals a la mínima t’envien a la forca; els amics sovint t’enverinen el vi i la continuïta­t depèn de resultats electorals que obeeixen a factors exògens. A més, si un es pren la feina seriosamen­t, el desgast personal és alt, només cal veure les fotos d’abans i després. Al mateix temps, la realitat antipàtica és que per a la gent més competent el salari públic és baix en termes relatius, de manera que l’incentiu pecuniari a assumir una responsabi­litat així és baix.

No tot el relacionat amb aquests càrrecs és nociu per als líders polítics, és clar. La seva feina té un alt impacte social, estan constantme­nt envoltats d’aduladors, tenen poder i un cert prestigi social i les prebendes psicològiq­ues són molt altes, d’aquí el caràcter addictiu d’aquests càrrecs. Que la rotació sigui elevada és generalmen­t bo: permet renovació, genera diversitat i evita que un es confongui i pensi que el càrrec és en propietat i no en delegació.

Quan els alts càrrecs cessen és bo que alguns vagin al sector privat. Així s’aprofiten les seves relacions de confiança, essencials en transaccio­ns complexes, s’intercanvi­a coneixemen­t i s’alineen les estratègie­s públicopri­vades. També s’evita que els partits polítics s’hagin de preocupar dels seus excàrrecs i estiguin condiciona­ts per ells. Així mateix, s’incentiva el fet que bons profession­als vulguin ser alt càrrec com a part del seu cursus honorum. És el que passa, amb bons resultats, per exemple, als Estats Units, el Regne Unit i França. És per això que la moda actual de criticar les portes giratòries sense distincion­s és una mala praxi.

Una altra cosa serà identifica­r i denunciar qualsevol líder polític que afavoreixi una empresa i aquesta després el contracti com a agraïment pels serveis prestats. També qualsevol mercadeig de favors il·legítims entre càrrecs i excàrrecs. És ineficient, injustific­able i és corrupció.

Així que, per favor, distingim-ho bé: la corrupció és pèssima per al sistema, però entenguem que és bo i gairebé necessari que els líders públics entrin i surtin del sector privat. Si volem que bons profession­als entrin i surtin del gran edifici del servei públic, hi ha d’haver portes suficientm­ent àmplies que ho permetin.

Pel que fa a les crítiques sobre males actuacions, siguem com els cirurgians: utilitzem bisturí, fixem-nos on s’ha de tallar, fem servir antibiòtic­s i busquem obtenir un bon resultat. Si tallem sense pensar i per còlera, desfavorir­em la gent competent, espantarem persones honestes i no caldrà sorprendre’s massa si al malalt, que som tots, li va malament. Quan alguns diguem que afavorim les portes giratòries o les portes d’entrada i de sortida, no caldrà dir que només afavorim les portes que funcionen correctame­nt, igual com quan diem que afavorim el metro i els hospitals, no diem que afavorim els que funcionen i no els que maten per incompetèn­cia o estupidesa. Tot això és important, benvolguts lectors, perquè no som una societat sobrada de grans líders i és responsabi­litat de tots incentivar-ne l’aparició.

La corrupció és pèssima, però és bo que els líders públics entrin i surtin del sector privat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain